Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Forskarnas varning – för många ägg gör dig sjuk

Enligt organisationen Svenska ägg äter vi sex miljoner ägg i timmen under påskafton. Foto: COMZEAL
Det dukas upp ägg i mängder under påsken. Foto: KLARA DESSER

Påskhelgen är en högtid för alla äggälskare. Enligt organisationen Svenska ägg äter vi sex miljoner ägg i timmen under påskafton. 

Men nu kommer forskare med allvarliga varningar om äggens påverkan på hälsan. 

– Slutsatserna har hög trovärdighet, säger Gorm Boje Jensen, professor på Frederiksbergs sjukhus i Köpenhamn. 

Vi svenskar är ett äggälskande folk. Normalt äter vi i genomsnitt 207 ägg per år och person. Men nu kommer påsken och under den högtiden mer än fördubblar vi vårt intag. På påskafton kulminerar hela årets äggätande då vi slänger i oss totalt sex miljoner ägg i timmen, enligt organisationen Svenska ägg. 

Men hur bra mår man av att äta ägg egentligen?

Inte jättebra, enligt nya forskarrön från USA som nu lyfts fram även i Danmark. I den amerikanska läkarföreningens tidskrift JAMA varnar forskare från Northwestern University i Chicago för att ägg ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar. Boven i dramat heter kolesterol. 

Kunde se effekter

Studien som inkluderar 30 000 vuxna över 31 år visar att det kolesterol som två ägg om dagen motsvarar innebär 17 procent högre risk för att få hjärt- och kärlsjukdomar. 

– Vår undersökning visar skillnad på personer som äter ägg och de som inte äter ägg. Vi kunde direkt mäta effekter av äggförbrukning på hjärtsjukdomar, säger Norrina Allen, en av medförfattarna av studien enligt tidningen BT. 

Gorm Boje Jensen är läkare och professor på Frederiksbergs sjukhus i Köpenhamn. Enligt honom har slutsatserna hög trovärdighet. 

– Tidigare rekommenderade man högst två ägg i veckan, men senare ändrades det till två ägg om dagen, säger han till BT. 

Nu hoppas forskarna att de amerikanska folkhälsomyndigheterna ändrar rekommendationen att äta upp till 300 milligram kolesterol om dagen. Ett stort ägg innehåller 186 milligram kolesterol, enligt forskarna. 

”Hälsosam råvara”

I Sverige har Livsmedelsverket ingen allmän rekommendation att ge om hur många ägg som är lagom att äta. De skriver så här på sin hemsida. 

”De flesta kan äta flera ägg om dagen utan att kolesterolvärdena påverkas negativt. Anledningen är att friska människor har en kontrollmekanism som gör att kroppens egen produktion av kolesterol minskar när man äter mat som innehåller kolesterol. Hos personer med störd kolesterolomsättning kan kolesterol från maten behöva begränsas.”

Professor Gorm Boje Jensen menar att måttlighet är det viktigaste när påsken närmar sig. 

– Jag tycker att man ska tänka sunt och äta efter kostråden och inte låta sig skrämmas av ägg. Ägg är en på många sätt en näringsrik och hälsosam råvara, om den äts i måttliga mängder. 

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!