Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska. Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskarens larm: Kan behöva byta huvudstad

Här är morgonens nyheter från Sydsverige 8 juli
Nyhavn i Köpenhamn.Foto: SHUTTERSTOCK
Stadshuset i Roskilde.Foto: Shutterstock

En av Danmarks ledande forskare slår nu larm:

I takt med att vattennivån höjs bör landet överväga att byta huvudstad.

– Om det slutar med att det blir fyra grader varmare kan det vara så att man ångrar att vi inte bytt huvudstad, säger Karsten Arnbjerg-Nielsen till tidningen Jyllands-Posten.

Karsten Arnbjerg-Nielsen är forskare på Danmarks tekniske universitet och är, enligt BT, framstående inom sitt område. 

Han är övertygad om att klimatförändringarna kommer att tvinga de danska kommunerna till drastiska förändringar. 

Till Jyllands-Posten säger han att det är så dyrt att klimatanpassa de städer som ligger till havet, att de kan bli tvungna att överväga ett skifte av huvudstad. 

– Det (klimatförändringarna reds. anm) är så våldamt att 25 procent av alla pengar som i dag betalas i kommunskatt i Köpenhamn kommer att gå till att reparera hus och infrastruktur med, säger han till Jyllandsposten.

– Det har vi som samhälle inte råd till. Därför kan vi inte ha det samhälle som vi har i dag. Om det slutar med att det blir fyra grader varmare kan det vara så att man ångrar att vi inte bytt huvudstad.

Måste hitta lösningar

Forskaren säger till tidningen att om havet stiger med 1,5 meter – som många rapporter pekar på – kan kostnaden bli så stor som mellan åtta och tretton miljarder kronor om året.

Karsten Arnbjerg- Nielsen lyfter därför Roskilde som en möjlig ny huvudstad. Köpenhamn kommer inte ha samma närhet till kusten som det ska byggas skydd runt hela staden för att hålla vattnet borta.

Samtidigt påpekar han att Danmark måste fatta flera svåra beslut i framtiden.

– Man kan inte bygga 8000 kilometer skydd runt hela Danmark. Man är tvungen att hitta lösningar på hur man ska bygga, och hur man inte ska bygga, säger han.  

Väderprognos från den 8 juli