Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskaren Susanne kan tala med katter

Susanne Schötz med katterna Donna och Turbo. Foto: Lars Gustafsson

När Susanne Schötz började lyssna på lätena från sina katter, upptäckte hon att de varierade mycket beroende på kattens känsloläge. 

– Bara genom att lyssna på kattens läten kan man urskilja hur katten mår, säger Susanne, som skrivit boken ”Kattens hemliga språk”. 

Det var ingen slump att Susanne Schötz, som är docent i fonetik vid Lunds universitet, började intressera sig för just kattläten. 

- Jag har flera katter hemma, och när jag började forska i fonetik och analysera ljud och tal hela dagarna var det svårt att koppla bort det när jag kom hem. När jag lyssnade på katternas läten märkte jag att de verkligen varierar beroende på situation och hur katterna känner sig. 

Susanne Schötz började spela in kattlätena, och märkte att de, liksom människor, har olika tonlägen och satsmelodier. 

Susanne Schötz analyserar katten Rockys läten.Foto: Lars Gustafsson

Likheter finns med människoljud 

Tillsammans med några kollegor fick Susanne Schötz ett litet forskningsprojekt på ämnet, som gjorde att de kunde lägga en del av sin arbetstid på att analysera katternas läten. 

- Då fick jag förfrågan om att skriva den här boken, och det ville jag ju verkligen göra, så att fler kan få ta del av den här kunskapen och förstå sina katter bättre, säger hon.

Människoläten och kattläten har mer gemensamt än man kanske skulle kunna tro, berättar Susanne. 

- När vi människor vill verka vänliga och ofarliga går vi upp i tonläge, gör rösten mjuk och vänlig. Katter gör likadant. 

Dessutom är själva lätena olika beroende på kattens humör. 

-När jkatter är glada uttalar de ljud som är mjuka konsonanter som e och ä. När de är på sämre humör är lätena hårdare, o och u. 

Katterna Moses och Turbo, iförda mikrofonhalsband. Foto: Susanne Schötz

Katters uppfattning av människoläten nästa steg

Hittills har Susanne Schötzs forskning fokuserat på hur vi människor kan förstå kattläten. Nästa steg blir att se hur mycket katter förstår av människoläten. 

- Vi ska spela upp olika människoröster för katter, med olika röstlägen och dialekter. Sedan ska vi filma katterna och hur de reagerar, berättar Susanne Schötz. 

Men att katter kan skilja människoläten åt är hon säker på. 

- De flesta kattägare kan nog hålla med om att katter förstår oss, de är inte dumma utan är uppmärksamma och försöker hjälpa till i kommunikationen. 

Susanne Schötz säger att hon i framtiden gärna skulle undersöka andra djurläten också. 

- Många hundägare har hört av sig och sagt att deras hundars läten också varierar i likhet med katternas. Det skulle jag gärna undersöka i framtiden. Men än så länge har jag mycket kvar på katterna.