Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Forskaren: Starten på älgjakten borde flyttas

Biträdande stadsveterinär Jonas Malmsten har studerat sperma från älgtjurar på Öland. Han slår han fast att ju tyngre en älgtjur är, ju bättre är tjurens spermier. Det är en av anledningarna till att jakttiden borde ändras.
Foto: Christian Örnberg
"I dag sammanfaller jakten med parningen. Med tanke det borde vi vänta två veckor med älgjakten. Det finns ingenting bra med att skjuta av de älgar med bäst spermier innan de hunnit para sig", säger Jonas Malmsten.
Foto: Göran Ekeberg

När det den andra måndagen i oktober är premiär för älgjakten i Sydsverige, är det för många jägare en helig dag.

En dag biträdande stadsveterinär Jonas Malmsten vill flytta fram två veckor.

– Ett argument är att följa de jaktliga principer som finns, det gör vi inte nu, säger han.

Jonas Malmsten har under en tid arbetat med att analysera sperma från älgtjurar på Öland.

I sin avhandling, som är den enda i sitt slag, slår han fast att ju tyngre en älgtjur är, ju bättre är tjurens spermier.

Det är en av anledningarna till att jakttiden borde ändras.

– I dag sammanfaller jakten med parningen. Med tanke det borde vi vänta två veckor med älgjakten. Det finns ingenting bra med att skjuta av de älgar med bäst spermier innan de hunnit para sig, säger han.

Ett annat argument Jonas Malmsten lyfter fram är att jakttiderna för älg strider mot övriga principer som finns när jakttider bestäms.

– När jaktiderna bestäms för dovhjort, kronhjort och andra djur tar man hänsyn till parningstiderna. Men det gör man inte med älgarna, säger han.

Starkt rotad tradition

Under hösten tar många jägare semester för att kunna vara med på årets höjdpunkt i jaktsammanhang.

Att jaga älg i början av oktober är en djupt rotad tradition i sydsvensk jakt. Och Jonas Malmsten, som också är jägare, medger att det kan vara svårt att flytta fram jakten.

– Andra måndagen i oktober längtar väldigt många jägare till. Och ska jägarna då få vänta två veckor till?

– Men samtidigt lever vi en föränderlig värld, fortsätter han.

Kan bli andra problem

I Sydsverige skjuts flest älgar per capita – i hela världen. Och det skulle kunna innebära problem om jakttiderna flyttas fram, medger Jonas Malmsten.

– Om vi kortar jakttiden vet jag inte om vi hinner skjuta av tillräckligt många älgar.

– Att inte skjuta tillräckligt många älgar kan leda till att det blir för många älgar. Och till exempel problem i trafiken med många älgar på vägarna, säger han.

Älg i Sverige

I Sydsverige och upp till Stockholm infaller älgjakten alltid den andra måndagen i oktober. Regeln är att ju högre upp i landet du kommer, desto tidigare börjar älgjaktsäsongen. I norra Norrland börjar älgjakten redan 1 september.

Det är tillåtet att jaga älg en timme före soluppgång till solnedgång.

80 000 älgar skjuts i Sverige varje år. Hur många älgar som får skjutas på varje område regleras utifrån hur stor jaktmark du har. Och det är länsstyrelsen som ger tillstånd till hur många älgar som får skjutas på varje mark.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!