Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskaren: Sprängdåden i Sverige saknar motstycke

Räddningstjänst och polis på plats efter en explosion vid Drottningtorget i Malmö i fredags.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Ljus tända i Lunds kyrka efter att en förbipasserande student skadats i en sprängning den 14 september.Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP
Stora skador efter en explosion i trapphuset till ett flerfamiljshus i stadsdelen Almgården i Malmö tidigti går morse.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Nationella bombskyddet undersöker entrén till en livsmedelsbutik i centrala Lund efter en explosion i september.Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
En sprängning i Linköping i juni väckte stor uppmärksamhet.Foto: JEPPE GUSTAFSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN
Forskaren Amir Rostami.Foto: Bertil Ericson/TT / TT NYHETSBYRÅN

Sprängdåden i Sverige har mer än dubblats hittills i år.

Enligt kriminologen Amir Rostami saknar de motstycke i Europa – kanske även i världen.

– Vi måste tyvärr söka oss till krigszoner för att hitta en motsvarighet, säger han till DN.

Sprängningarna i Sverige har ökat markant. Hittills i år har polisens nationella bombskydd kopplats in på 102 stycken – nästan en tredubbling jämfört med 39 motsvarande period i fjol, skriver DN.

Närmare en tredjedel har skett i Malmö. I veckan till exempel exploderade det tre gånger inom loppet av ett dygn.

19 av de 102 sprängningarna har skett i Stockholm och 13 i Göteborg.

Sveriges sprängningar saknar motstycke

Enligt DN gör detta Sverige unikt jämfört med andra rika länder i fred i Europa – kanske även i världen. Det går knappt jämföra med andra västerländska länder, eftersom sprängningar där är så få att det statistiska underlaget är ”extremt litet”.

– Jag har varit i kontakt med otaliga polismyndigheter både i Europa och Nordamerika, och ingen känner igen den utveckling vi har i Sverige, säger kriminologen Amir Rostami till DN.

Han fortsätter:

– Vi måste tyvärr söka oss till krigszoner eller länder med lång historia av terrorism för att hitta en motsvarighet.

Nu arbetsgrupp hos polisen

Nu har en ny arbetsgrupp tillsatts hos polisen i region syd. Gruppen har i uppdrag att samordna arbetet mot sprängningar och ska komma med en första delredovisning innan årsskiftet.

Samtidigt visar utländska poliser och forskare intresse för händelseutvecklingen i Sverige. De reser hit i hopp om att lära sig förhindra eskalerande sprängningar på hemmaplan, skriver DN.

Forskarna är dock osäkra på vad det är som gör att detta sker i just Sverige.

Forskare: ”Normaltillstånd”

När DN frågar varför sprängdåden ökar svarar Amir Rostami:

– Det blir mer eller mindre avancerade gissningar. Vi har ett antal pågående konflikter, grupperna befinner sig i en fas där våldet är centralt, och när våldet inte har ett pris kan man kosta på sig att använda olika verktyg.

Han fortsätter:

– Jag och mina kolleger oroade oss för flera år sedan för att det här kunde bli ett normaltillstånd i gängmiljön om man inte fick stopp på den negativa spiralen. Tyvärr verkar det ha blivit det.

Ingen har dött i någon sprängning i år, men flera har skadats. Och dåden är svåra att utreda eftersom mycket bevisning sprängs bort.