Sprängningarna i Sverige har ökat markant. Hittills i år har polisens nationella bombskydd kopplats in på 102 stycken – nästan en tredubbling jämfört med 39 motsvarande period i fjol, skriver DN.
Närmare en tredjedel har skett i Malmö. I veckan till exempel exploderade det tre gånger inom loppet av ett dygn.
19 av de 102 sprängningarna har skett i Stockholm och 13 i Göteborg.
Sveriges sprängningar saknar motstycke
Enligt DN gör detta Sverige unikt jämfört med andra rika länder i fred i Europa – kanske även i världen. Det går knappt jämföra med andra västerländska länder, eftersom sprängningar där är så få att det statistiska underlaget är ”extremt litet”.
– Jag har varit i kontakt med otaliga polismyndigheter både i Europa och Nordamerika, och ingen känner igen den utveckling vi har i Sverige, säger kriminologen Amir Rostami till DN.
Han fortsätter:
– Vi måste tyvärr söka oss till krigszoner eller länder med lång historia av terrorism för att hitta en motsvarighet.
Nu arbetsgrupp hos polisen
Nu har en ny arbetsgrupp tillsatts hos polisen i region syd. Gruppen har i uppdrag att samordna arbetet mot sprängningar och ska komma med en första delredovisning innan årsskiftet.
Samtidigt visar utländska poliser och forskare intresse för händelseutvecklingen i Sverige. De reser hit i hopp om att lära sig förhindra eskalerande sprängningar på hemmaplan, skriver DN.
Forskarna är dock osäkra på vad det är som gör att detta sker i just Sverige.
Forskare: ”Normaltillstånd”
När DN frågar varför sprängdåden ökar svarar Amir Rostami:
– Det blir mer eller mindre avancerade gissningar. Vi har ett antal pågående konflikter, grupperna befinner sig i en fas där våldet är centralt, och när våldet inte har ett pris kan man kosta på sig att använda olika verktyg.
Han fortsätter:
– Jag och mina kolleger oroade oss för flera år sedan för att det här kunde bli ett normaltillstånd i gängmiljön om man inte fick stopp på den negativa spiralen. Tyvärr verkar det ha blivit det.
Ingen har dött i någon sprängning i år, men flera har skadats. Och dåden är svåra att utreda eftersom mycket bevisning sprängs bort.