Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskare varnar: Snart
finns det vithaj i Skåne

Ser du fram emot sommaren och att ta ett dopp i det blå?

Då kanske du ska tänka om. Danska havsforskare varnar nu för hajar i vattnet utanför Skåne.

– Det är bara en fråga om tid innan vi har vithajar i danska vatten, säger akvariechefen Lars Olsen till Metroxpress.

Om du ser en hajfena på en badstrand i Skåne behöver det inte vara så att du har fått solsting och ser i syne. Danska havsforskare menar nämligen att det bara är en tidsfråga innan det finns vithajar vid kusten vid Öresund.

Anledningen är, enligt akvariechefen Lars Olsen på "Den blå planeten", att många stora fiskar har sökt sig från det varmare Medelhavet till våra vatten. Hittills har ingen vithaj siktats vid Öresund. Men Storbritannien har redan fått besök av vithaj och enligt havsbiologen Rune Kristiansen är det konstaterat att hajarna kan simma 1 000 landmil mellan Sydafrika och Australien.

Rör sig om enstaka hajar

Sträckan mellan Medelhavet och Öresund skulle därför inte vara någon större utmaning. Klumpfiskar och andra betesfiskar som hajarna äter har redan sökt sig norrut.

– Man kan inte säga med säkerhet, men mycket tyder på att det går i riktningen att vi inom en snar framtid kan se vithajar här uppe, säger Lars Olsen som dock betonar att det då rör sig om enstaka hajar snarare än ett bestånd.

"Inget att vara rädd för"

På Kattegatcentret, Danmarks hajcenter, delar man Olsens teori om att hajar söker sig norrut. Men havsbiologen Rune Kristiansen menar att det i så fall inte finns någon anledning att vara orolig för att bada.

– Som badgäst har man inget att vara rädd för, det är klokare att rikta fokus mot badsäkerheten eftersom det är långt fler som dör i drunkningsolyckor än av hajattacker, säger Kristiansen till Metroxpress.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!