Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Forskare varnar: Nu kommer vargavintern

Förbered dig på en riktig vargavinter. Forskare varnar nu för att temperaturen kan komma att sjunka rejält. Foto: Jan Wiriden
SIBIRIENKYLA. "I och med att det blir varmare i stratosfären är det troligt att vi får vindar från öst, torr och kall luft som kommer från Sibirien", säger Bo Christiansen, seniorforskare på danska väderinstitutet DMI. Foto: Christer Wahlgren
Vad gör du om det blir riktigt kallt?
Jennica Jansson, 25, studerande, Malmö och Barbara Lörincz, 40, snart färdigutbildad yogalärare, Malmö.
– Yoga är mycket bra. Det är bra för cirkulationen och det är bra om det är kallt, säger Jennica Jansson.
– Yoga är bra, det gäller att aktivera sig när det är kallt, att hålla i gång. Nu ska jag ut till Kallbadhuset, det är perfekt när det är kallt, säger Barbara Lörincz.
Foto: Tomas Leprince
Vad gör du om det blir riktigt kallt?
Ann Norén, 48, jobbar på Stadsmissionen, Svedala och Toralf Hilbertsson, 52, servertekniker, Malmö.
– Man får väl krypa ihop och stanna inne. Men det kan nog vara ganska skönt, det kan vara en bra anledning till att trappa ner, säger Ann Norén.
– Jag tror inte på att stanna inne. Men man får nog ta på sig en mössa och ett underställ om man ska ta sig ut, säger Toralf Hilbertsson.
Foto: Tomas Leprince
Vad gör du om det blir riktigt kallt?
Erik Grönvall, 26, sjöman, Malmö.
– Haha, pissar! Då blir det varmt. Nej men än så länge går det fint att åka, solen värmer skönt. Men börjar det krypa ner under nollan då blir det värre.
Foto: Tomas Leprince
Vad gör du om det blir riktigt kallt?
Johan Idemyr, 37, projekt på Ikea, Malmö och Sandra Erntoft, 38, forskningschef, Malmö:.
– Jag är inte orolig, jag har min varma jacka, säger Johan Idemyr.
– Fast du ville i och för sig gå hem alldeles nyss. Jag satsar på att stanna mer inne och investera i nya kläder, säger Sandra Erntoft.
Foto: Tomas Leprince

Den här artikeln är från 19 januari 2015 och sprids nu igen i sociala medier.

 

Förbered dig för en riktig vargavinter.

Forskare varnar nu för att temperaturen kan komma att sjunka rejält.

Ett väderfenomen i stratosfären kan göra att iskylan biter sig fast länge.

- Kylan kan vara kvar 14 dagar och den kan vara kvar ett par månader, säger Bo Christiansen, forskare på danska DMI.

- Det är ett fenomen som man inte har hundraprocentig koll på. Stratosfären är kaotisk, säger Stig-Arild Fagerli, meteorolog på norska Storm.

Sök prognos för din ort

Glöm det milda januarivädret.

Risken är stor att det inom den närmaste framtiden kommer bli rejält mycket kallare och anledningen kan tyckas vara paradoxal.

Enligt forskare på det danska väderinstitutet DMI har stratosfären, den del av atmosfären som ligger mellan tio och 60 kilometer ovan jord, de senaste veckorna värmts upp betänkligt. Fenomenet "sudden stratospheric warming" medför ofta att temperaturen här nere blir kallare.

- Det blir varmare i stratosfären och då blir det kallare här nere. Temperaturen styr vindarna och när det är kallt i stratosfären är det många vindar mot öst i stratosfären. Att vindarna nu ändras i stratosfären är det vi tror oss ha sett, förklarar Bo Christiansen, seniorforskare på DMI.

Torr och kall luft från öst

De senaste veckorna har milda, fuktiga vindar från Atlanten briserat in över norra Europa. Det som nu kan ske, till följd av den plötsliga uppvärmningen i stratosfären, är att vi får in vindar från ett helt annat håll.

- I och med att det blir varmare i stratosfären är det troligt att vi får vindar från öst, torr och kall luft som kommer från Sibirien, säger Bo Christiansen som inte kan sia om exakt hur mycket kallare det kan komma att bli.

- Det kan jag inte säga någonting om, men det kommer att bli rejält kallare.

Sambandet, att en högre temperatur i stratosfären kan ge en lägre på jordytan, upptäcktes för 15 år sedan och det var två år sedan en tydlig effekt senast märktes. I januari 2013 uppmättes en markant uppvärmning i stratosfären, något som sedan gjorde att vi fick ett kyligt slut på januari, en februari med lägre temperatur än vanligt och en mars som bjöd på en rejäl köldknäpp.

- Det statistiska sambandet är inte hundraprocentigt, det är inte helt säkert, men risken är stor att det blir så här, säger Bo Christiansen på DMI.

Kan vara kvar i månader

Hur länge Sibirienkylan kan komma att hålla sina klor i norra Europa till följd av väderomslaget i stratosfären vet Christiansen inte i nuläget.

- Det är svårt att säga, kylan kan vara kvar 14 dagar och den kan vara kvar ett par månader.

Så uppvärmningen i stratosfären kan göra att det blir kallt ända till mars?

- Ja.

Meteorologen Jørn Thomsen på DMI berättar för den danska tidningen Ekstrabladet att vindarna från ost kommer redan i början av veckan.

- Det är kallare vindar och det betyder att temperaturen faller. Det finns risk för att det blir riktigt, riktigt kallt, säger Thomsen.

Även norska Storms prognoser visar på betydligt kallare väder den närmaste tiden. Meteorologen Stig-Arild Fagerli säger att Storm än så länge bara kan se att den närmaste veckan blir kallare - och att det inte är glasklart att väderomslaget har att göra med fenomenet "sudden stratospheric warming".

Kommer att bli kallare

- Det är komplext, väldigt komplext. Vi ser att vindarna från väst nu stannar upp över Island och i stället för att dra sig in över Skandinavien går de ner mot Storbritannien, vilket gör att vi får ett högtryck med kallare väder. Det är en typisk konsekvens över hur vädret kan påverkas av stratosfären, men jag kan inte bekräfta att det är det som hände nu, säger Stig-Arild Fagerli.

- Man kan säga att det absolut är en signifikant effekt, men det är inte den enda effekten som bestämmer om vintern blir kall eller mild. Hade man funnit den effekten, då hade man blivit miljardär i den här branschen, fortsätter han.

Stig-Arild Fagerli säger att även om Storms prognos visar att det kan bli mildare igen om en vecka, så är risken betydlig att väderfenomenet gör att det blir kallare längre än så.

- Det typiska är att högtrycket lägger sig längre än en vecka. När det lägger sig över en landmassa får det en självförstärkande effekt och får en tung, kall luft. Det kan helt klart lägga sig kvar upp mot sex-sju veckor, säger Stig-Arild Fagerli.

- Den närmaste veckan kommer det i alla fall att bli kallare i hela Skandinavien. Det kommer bli snöigt, framför allt i södra Sverige. Det är absolut en förändring jämfört med hur det sett ut i januari och större delen av december.

Följ Kvällsposten på Facebook och Twitter – där kan du diskutera och kommentera alla våra artiklar!​