Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Forskare: Madsens misstag – efter misstänkta mordet

Peter Madsen sitter häktad, misstänkt för mordet på Kim Wall.Foto: BAX LINDHARDT / AFP SCANPIX DENMARK
Bo Gustafsson, forskare vid Östersjöcentrum på Stockholms universitet. Foto: Privat
Det var på ubåten Nautilus som Kim Wall miste livet.Foto: NTB scanpix / TT NYHETSBYRÅN
Den svenska journalisten Kim Wall, 30, anmäldes försvunnen natten mot den 11 augusti.Foto: TOM WALL /TT / TT NYHETSBYRÅN

Peter Madsen spände fast järnrör på Kim Walls kroppsdelar, för att hålla hennes kvarlevor dolda under havsytan.

Beslutet att tynga ner kroppsdelarna kan vara den danska uppfinnarens avgörande misstag.

– Kroppsdelarna hade säkert varit mycket svårare att hitta, om det inte var så att han hade spänt fast metall, säger Bo Gustafsson, forskare vid Östersjöcentrum på Stockholms universitet. 

En kvinnlig torso hittades den 21 augusti vid den danska ön Amager. Kvarlevan konstaterades tillhöra den svenska journalisten Kim Wall. Även svenskans huvud, båda ben och kläder hittades senare.

Precis tre månader efter det första fyndet, den 21 november, upptäcktes en av Kim Walls armar i vattnet. Drygt en vecka senare hittades ytterligare en arm. Hela Kim Walls kropp tros nu vara funnen, något som varit betydelsefullt för både polis och hennes anhöriga. Samtliga kroppsdelar lokaliserades i Køgebukten.

Strömmarna i Öresund var en av de största utmaningarna i sökarbetet efter Kim Wall. Innan hennes kroppsdelar var funna uttrycktes oro över att hon kanske aldrig skulle hittas i havet.

– Med de starka strömmar som finns i Öresund och som hela tiden ändrar riktning kan en kropp finnas var som helst, sa Lasse Larsson, jourhavande på Sjöräddningssällskapets enhet i Barsebäckshamn, tidigare till Kvällsposten.

Kan fälla Peter Madsen

Alla kvarlevor var på ett eller annat sätt nedtyngda med metall. Huvudet låg i en påse tillsammans med metallbitar och på benen, torson och armarna var järnrör fastspända med buntband, något som tros ha använts med syftet att hålla kroppsdelarna stilla på havsbotten. 

Sökarbetet försvårades av de starka strömmarna i Öresund.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Detta kan visa sig bli ett misstag som fäller Peter Madsen.

– Kroppsdelarna hade säkert varit mycket svårare att hitta, om det inte var så att han hade spänt fast metall. Ifall kroppen inte hade haft metall fäst på sig hade den nog kunnat flyta i väg utanför Öresund, säger Bo Gustafsson, forskare vid Östersjöcentrum på Stockholms universitet. 

Bo Gustafsson menar att lösa föremål i Öresund kan färdas långt under kort tid, på grund av starka strömmar.

– Om någonting ligger löst i de kraftiga strömmarna kan föremålet färdas någon kilometer per timme, både åt söder och åt norr. Att kroppsdelarna var nedtyngda har säkert gjort att de hållits på en och samma plats.

 

LÄS MER: Kim Walls kläder kan vara ett nyckelbevis

 

Genom att fästa metall på kvarlevorna underlättade Peter Madsen i själva verket polisens sökarbete.

– Man hade nog inte hittat alla kroppsdelarna lika lätt som man gjorde nu, om tyngderna inte var där, säger han.

Kim Wall dog ombord

Det var den 10 augusti som journalisten Kim Wall följde med den danska uppfinnaren Peter Madsen ut i Öresund, på hans ubåt Nautilus. Natten mot den 11 augusti anmälde Kim Walls pojkvän henne försvunnen – ubåten hade aldrig kommit tillbaka till fastlandet. 

På förmiddagen den 11 augusti lyckades Nautilus lokaliseras och Peter Madsen räddades från det då sjunkande fartyget. Men Kim Wall var fortsatt försvunnen.

 

LÄS MER: Detta har hänt i Kim Wall-fallet

 

Madsen hävdade från början att han hade satt av Kim Wall, i liv, på land. Så småningom ändrade han sin historia och erkände att den svenska journalisten hade dött ombord på ubåten. Peter Madsen menade då att Kim Wall skulle ha dött när han råkade tappa en 70 kilo tung järnlucka i hennes huvud – ett påstående som i efterhand visade sig vara felaktigt.

Den danska uppfinnaren sitter nu häktad, misstänkt för mordet på Kim Wall och brott mot griftefriden.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!