Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Forskare: Kriminalitet till 50 procent ärftlig

Här är de vanligaste brotten i Sydsverige 2018
Amir Sariaslan forskar inom psykiatrisk epidemiologi vid Helsingfors universitet.
Foto: Press
Malmöpolisen jobbar med ett antal ouppklarade mord som skett i den kriminella miljön.
Foto: FRITZ SCHIBLI / EXPRESSEN/KVP

Det är inte var man bor, vad man har för inkomst eller om man får försörjningsstöd som leder till om en person blir kriminell.

Det menar forskaren Amir Sariaslan som i stället pekar på ärftlighet – och vilka händelser som triggar grov kriminalitet.

– Den starkaste effekten av triggern fanns när man själv blir utsatt för våld och det är intressant i det här sammanhanget, säger Amir Sariaslan till Sydsvenskan.

Amir Sariaslans specialområde är gener, han forskar inom psykiatrisk epidemiologi vid Helsingfors universitet.

Han har analyserat befolkningsstatistik och menar att om någon begår ett våldsbrott handlar det till över 50 procent om ärftlighet. Miljö är också viktigt, men även det knyts till arv.

– Föräldrar överför inte bara miljön till sina barn utan de överför också gener. Den miljö som de kan erbjuda barnen, kan delvis förklaras utifrån deras egna ärftliga uppsättning, säger han till Sydsvenskan.

Sex stycken triggers

Ärftliga faktorer inkluderar allvarliga psykiatriska sjukdomar och neuropsykiatriska funktionsnedsättningar – enligt vad Sydsvenskan rapporterar beräknas 40 procent av landets långtidsdömda ha adhd och här ser Amir Sariaslan stora möjligheter att jobba brottsförebyggande genom medicinering.

En annan avgörande faktor för att någon ska begå ett våldsbrott är enligt Amir Sariaslan det han kallar för triggerfaktorer. Han har identifierat sex stycken sådana, enligt Sydsvenskan: En förälder dör, man blir utsatt för våld, får en hjärnskada, hamnar i en olycka, självskadebeteende och alkohol- eller drogförgiftning.

Ett konkret förslag för att förhindra att minska våldsbrottsligheten är därför att sätta in riktade åtgärder när någon utsatts för en triggerfaktor. 

– Det man kunde se var att riskerna för att bli lagförd för ett våldsbrott ökade markant veckan efter triggern inträffade, jämfört med tidigare, säger Amir Sariaslan till Sydsvenskan.


LÄS MER:
Männen bakom dödskjutningarna 

LÄS MER:

”Los suecos” – svenskarna sprider skräck på solkusten 

LÄS MER:

I dag begravs mördade Karolin Hakim i Malmö