Julen är ljusens högtid och i de svenska hemmen brinner stearinet och paraffinet betydligt mer än under resten av året.
Från den brinnande lågan osar partiklar med både sot och metaller. Ämnet är än så länge relativt outforskat. Men nu har forskarna Christina Isaxon och Aneta Wierzbicka blivit lite klokare. Den biträdande lektorn och docenten från Lunds universitet har mätt partiklar i 22 lundahem.
Vad som särskilt utmärkte sig var att antalet sotpartiklar ökade när ljus var tända. Och nu höjer Wierzbicka ett varningens finger.
– Vi vet via andra studier att annat i luften fastnar på sotpartiklarna och kommer ner i lungorna. Att andas in sot är inte bra, säger Aneta Wierzbicka, till Sydsvenskan.
Cancerogena
Resultatet visade att antalet partiklar i luften kan öka minst hundra gånger med ljus tända i hemmet.
Forskarna testade dessutom att tända ljus i ett laboratorium. Där konstaterades det att när lågan brann still osade partiklar med ofarliga natrium- och kaliumsalter i luften.
Men när lågan utsattes för vinddrag mättes betydligt större och farligare sotpartiklar i laboratoriet.
– I sot ingår ofta polyaromatiska kolväten som kan vara cancerogena, säger biträdande lektor Christina Isaxon, till tidningen.
Rökte i hemmet
Men än så länge finns inte några vetenskapliga belägg för att avstå julljusen.
I en tredje studie undersöktes hur snabbt det autonoma nervsystemet anpassade sig till de nya luftförhållandena. Testpersonerna påverkades då inte negativt.
Men forskarna slår fast att kunskapen fortfarande är liten i ämnet.
– För ett par decennier sedan röktes det ofta både i hem och på arbetsplatser. I dag ifrågasätter ingen att cigarettrök är farligt, säger Aneta Wierzbicka.