Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Försenade länken har redan betalts av elkunder

Omriktarstationen utanför Lyby är slutpunkten för södra delen av Sydvästlänken mellan Närke och Skåne.
Foto: JOHAN NILSSON/TT

Sydvästlänken kostade 7,3 miljarder kronor att bygga, men har sex år senare fortfarande inte varit i normal drift.

Men anläggningen är redan betald eftersom Svenska kraftnät har fått in drygt sju miljarder kronor på en ökande skillnad i elpris mellan norra och södra Sverige, skriver Sydsvenskan.

När flaskhalsar uppstår i svenska elnätet uppkommer prisskillnader som tillfaller Svenska kraftnät i form av kapacitetsavgifter. Tanken är att Sydvästlänken ska eliminera en sådan flaskhals. Svenska kraftnät har sedan 2015 fått in 16 miljarder kronor i kapacitetsavgifter. Eftersom prisgapet mellan nordligaste och sydligaste Sverige ständigt ökar får Svenska kraftnät in allt större penningsummor.

– Situationen är absurd. Kunderna betalar ett högre elpris. Och Svenska kraftnät har bara fördel av kapacitetsproblemen. Svenska kraftnät kan i teorin påverka prisskillnaderna och sina egna intäkter genom att strunta i att bygga bort flaskhalsar, säger företagsekonomen Stefan Yard, professor emeritus vid Ekonomihögskolan i Lund, till tidningen och fortsätter:

– Förseningarna bidrar till att Svenska kraftnät får in än mer kapital i kapacitetsavgifter så att Sydvästlänken enkelt kan finansieras. Det är främst elkonsumenter i södra halvan av Sverige som på så sätt betalat för den ännu obrukbara elförbindelsen.

30 miljarder kronor i kapacitetsavgifter på fem år

Svenska kraftnät väntas de närmaste fem åren få in 30 miljarder kronor i kapacitetsavgifter. 62 procent av pengarna kommer från överföringen av el från norra till södra Sverige.

– Visst kan man säga att kunder som betalat ett högre elpris finansierat investeringen av Sydvästlänken, säger Peter Wigert, finanschef på Svenska kraftnät, till tidningen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!