Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Försäkringskassan: Är inte vårt ansvar

Nicole skadades svårt när en lastbilschaufför körde på hennes bil. Nu behöver hon hjälp med det mesta. Foto: Privat
Nicole innan olyckan. Foto: Privat

Försäkringskassans uppdrag är att utreda hur många assistanstimmar någon behöver - inte att få det att fungera i praktiken.

Att lösa det schemamässigt är upp till assistansbolaget.

– Jag har aldrig hört att det inte går att lösa, säger Monica Svanholm vid Försäkringskassan.

Både Nicoles föräldrar och hennes assistansbolag anser att Försäkringskassans beslut om knappt fyra timmars dubbelassistans inte är tillräckligt. Eftersom Nicole behöver hjälp vid spridda tider under dygnet och mycket av hjälpen beror på dagsformen går det inte att lösa schemamässigt.

Försäkringskassan medger också att Nicole har ett visst behov av dubbla assistenter, men bara vid vissa moment - i Nicoles fall knappt fyra timmar per dag

– Och då får man via regelverket bara summera de tillfällena och sedan blir det upp till assistansbolaget att lösa det schematekniskt, säger Monica Svanholm, enhetschef på avdelningen för utveckling och stöd till funktionsnedsättning vid Försäkringskassan.

Ska bara räkna ut behovet

Försäkringskassans ansvar är alltså bara att räkna ut ett behov - inte att få det att fungera i verkliga livet.

– Det låter förstås jättetorrt, men vi har det här regelverket. Försäkringskassan har inte fått något som helst ansvar för hur man ska lägga upp timmarna, och jag tror inte man vill ha det heller, att vi ska lägga oss i hur den assistansberättigade ska leva, säger Monica Svanholm.

Men går det alltid att lösa schematekniskt?

– Jag har aldrig hört att det inte går att lösa. Det är ju hela affärsidén med ett assistansbolag att de ska skräddarsy lösningar.

Nicoles juridiska ombud, George Cojocaru som också är vd för Nicoles assistansbolag, har överklagat beslutet. Han säger att Försäkringskassan alltid kan hänvisa till en schemateknisk lösning, men att det inte går att trolla med timmar.

– Det är så fruktansvärt och just i det här fallet har det verkligen blivit tokfel. Det här beslutet ger Nicole rätt att överleva men inte att leva. Det här är en ung tjej som behöver rehabilitering. Den assistans hon beviljats räcker knappt för att täcka de grundläggande behoven.

Extra upprörd är han över att Försäkringskassan gått helt emot de rekommendationer om dubbelassistans som kommer från sjukvårdspersonal som arbetet med Nicole.

– Trots att vi hade ett möte med både Försäkringskassan och kommunen med runt 15 personer som var inblandade i Nicoles rehabilitering och kunde intyga hennes hjälpbehov och ändå fattar det här beslutet.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!