Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förre HA-ledaren begärs i konkurs

Skatteverkets begäran om konkurs kommer att prövas av Malmö tingsrätt den 18 augusti.
Foto: Lars Pehrson/Scanpix
Konst som hittats i Thomas Möllers ägo.
Foto: Polisen
Samlingar som polisen beslagtagit hos Thomas Möller och senare sålt.
Foto: Polisen
Samlingar som polisen beslagtagit hos Thomas Möller och senare sålt.
Foto: Polisen
År 2001 hålls för första gången en presskonferens inne i Hells Angels högkvarter i Stockholm. Här är ”tre bröder” – Jørn Jønke Nielsen, talesman för danska Hells Angels, Sonny Barger, rörelsens grundare och Thomas Möller, dåvarande Hells Angels-ledare i Sverige.
Foto: Kenneth Jonasson

Den förre Hells Angels-presidenten Thomas Möller, 51, har begärts i konkurs. 

Han jagas av staten för skulder på drygt två miljoner kronor.

– Vi gör allt vi kan för att få in så mycket som möjligt av fordringarna, säger Christer Johansson, enhetschef på Skatteverket.

Staten har, genom Skatteverket, ansökt om att försätta Thomas Möller i konkurs. Hans skuld är sammanlagt på 2 070 059 kronor. Merparten rör skatteskulder samt uteblivna inbetalningar av underhållsstöd.

– Vi har försökt att få in de fordringar vi har på honom. Nu tar vi till den sista möjlighet som finns och ansöker om att försätta honom i konkurs, säger Christer Johansson, enhetschef på Skatteverket.

Enligt Kronofogden har Thomas Möller ingen känd inkomst och saknar tillgångar för att kunna täcka skulden. Om han försätts i konkurs kan det dock bli lättare att komma åt tillgångar i vissa länder genom en konkursförvaltare.

– Möjligheterna ökar att få in fordringar vid en personlig konkurs. Det finns inget jättestort hopp om att få tillbaka hela skulden men vi måste göra vad vi kan. Vi har samlat på oss en del bevis som vi ska lägga fram när det blir förhandling, säger Christer Johansson.

Jagat honom länge

Myndigheterna har varit ute efter Thomas Möller länge.

"Kronofogdemyndigheten har utnämnt sig till jägare under en egen agenda utan stöd i lag", skrev Möller förra året i ett öppet brev.

I januari i år lade Kronofogden beslag på privata tillgångar i en lägenhet i Malmö där Thomas Möller vistats under en period. Möller öppnade själv dörren till lägenheten men hävdade att tillgångarna inte var hans. Via ett intyg från en konstnär försökte han bevisa att flera tavlor getts i gåva till hans barn.

"I sin begäran om rättelse hävdar Thomas Möller att egendomen inte tillhör honom", skrev Kronofogden i ett yttrande.

Möller menade vidare att han bara använde lägenheten i Malmö vid representation och att den hyrdes av en annan person. Kronofogden bedömde dock att han hyrde lägenheten i andra hand och att ägodelarna var hans.

"Han bodde ensam i lägenheten vid tidpunkten för Kronofogdemyndighetens tillslag. Den egendom som fanns i lägenheten har således varit i hans besittning", skrev Kronofogden.

I lägenheten fanns fotografier på Thomas Möller och hans barn på väggen i sovrummet samt leksaker och kläder.

"Därutöver fanns det egendom som Kronofogdemyndigheten tidigare utmätt från Thomas Möller men som på grund av misslyckade försäljningsförsök återlämnats till honom", skrev myndigheten.

Förhandling i augusti

Skatteverkets begäran om att försätta Thomas Möller i konkurs kommer att prövas i Malmö tingsrätt den 18 augusti. Eftersom han är skriven i Thailand kan det bli polisens uppdrag att delge honom.

– Men var han är i dag och vad han gör, det vet jag inte, säger Christer Johansson.

Skatteverket har inte kunnat nå Thomas Möller för att delge honom det nya beslutet.

– Mig veterligen är han inte delgiven detta, säger Patrik Andersson, tillförordnad regionskattechef.

Kvällsposten har utan framgång sökt Thomas Möller och hans juridiska ombud.

1988-2011

* Thomas Möller var med och grundade mc-klubben Dirty Dräggels i Malmö som 1990 blev hangaround chapter till Hells Angels, 1991 provmedlem och 1993 fullvärdig Hells Angels-klubb.

* Först var Möller vicepresident för Hells Angels i Sverige och senare president. Han förde klubbens talan och framträdde flitigt i medierna.

* 1994 utbröt ett gängkrig med mc-klubben Bandidos som etablerat sig i Sverige.

* Enligt boken "Svensk maffia" fanns Thomas Möller med på myndigheternas särskilda lista över 100 personer som skulle specialbevakas, den så kallade Alcatrazlistan.

* Han dömdes 1988 för olaga vapeninnehav, 1995 för misshandel, framkallande av fara för annan och försök till varusmuggling, och 1999 för hot mot tjänsteman.

* 2003 lämnade han över presidenttiteln för Hells Angels Sverige till sin efterträdare.

* Möller kämpade i flera år för att få licens för två vapen - en hagelbössa och ett kulgevär - för att kunna jaga i Sverige. Han har så kallat jägarbevis sedan 2004 och får därmed lov att skjuta med jaktvapen, dock inte sina egna. Men polisen ansåg att det är "känt att han umgås i kriminella kretsar" och därför fick han ingen vapenlicens.

* I flera år försökte svenska myndigheter driva in hans gigantiska skatteskuld.

* Kronofogden tog även en miljon kronor från hans pensionssparande.

* Från slutet av 1990-talet fick Möller sjukersättning från Försäkringskassan efter en påstådd ryggskada. När ersättningen drogs in i mars 2009 uppgick den till cirka 200 000 kronor per år. Beslutet om att dra in ersättningen togs till följd av hans odeklarerade inkomster. 2010 fick han tillbaka sin sjukersättning men fogden tog de pengarna också.

* Thomas Möller bodde länge i en lyxvilla med havsutsikt nära Kapstaden i Sydafrika. Senare hade han sin hemadress i Hells Angels högkvarter i skånska Åkarp.

2012-2013

* Utvandrade och mantalsskrev sig på en adress i Phuket i Thailand.

* I september 2012 sålde Kronofogden flera beslagtagna saker från Thomas Möller. Det mest kända objektet var sju akvareller som påstods vara målade av Adolf Hitler. Men flera konstexperter granskade tavlorna och bedömde att det rörde sig om massproducerade kopior. Fogden kallade därför objektet "tryck efter akvareller", och alla sju tavlorna gick för 2 750 kronor.

Betydligt bättre betalt blev det för hans samling av antika pistoler. Elva pistoler i olika storlekar drog in 30 589 kronor. Två kikarsikten av märket Zeiss såldes för totalt 19 500 kronor.

Thomas Möllers omfattande samling på 55 knivar och två svärd delades upp i ett halvdussin olika grupper varav bara några såldes. Två jaktknivar - den ena dekorerad med ett hakkors - gick för 1 700 kronor, och en samling på två svärd och fyra bajonetter drog in 1 200 kronor.

Totalt kunde Kronofogden räkna in 69 549 kronor i förtjänst på Möllers privata saker.

* Den 6 december 2012 stoppade polisen en bil i centrala Malmö. I bilen satt Thomas Möller och ytterligare en person. De poliser som skötte visiteringen av Möller lämnade en skriftlig berättelse om att han hade en "finare" klocka på vänster handled.

En av poliserna bad att få titta på klockan och såg då att det var en Breitling. Kronofogdens personal larmades till platsen och tog klockan, som då inte längre fanns på Möllers handled utan låg mellan framsätena i bilen. Thomas Möller förnekade att han hade haft någon klocka och hävdade att klockan tillhörde den person som ägde bilen de färdades i. Breitling-klockan såldes 2013 på auktion i Malmö för 18 200 kronor.

2014-2015

* Thomas Möller syns fortfarande klädd i Hells Angels karakteristiska skinnväst, bland annat den 27 mars 2014 i samband med begravningen av HA-mannen Michael Brokside i Köpenhamn.

* Kronofogden gjorde i slutet av januari 2015 ett tillslag mot en bostad i Malmö där Thomas Möller vistats en hel del och beslagtog 26 tavlor. Tavlorna hade bland annat motiven "Tortyrbänk", "Två vikingar slåss, en med hjälm", "Präst med vapen", "Noshörning med jacka", "viking slåss med indian" och "Musse Pigg med flera". Totalt värderades konsten som togs i beslag till drygt 50 000 kronor.

Även två porslinsfigurer beslagtogs samt fyra klockor, bland annat en "Franck Muller". Två klockor av märkena Shardon 774/999 och Porsche Design P6780 beräknades ha ett värde av 2 500 kronor respektive 1 200 kronor.

Två champagneflaskor av märket "Dom Pérignon" från 1970 och 1988, värda omkring 3 000 kronor, togs i beslag samt två flaskor konjak av märket "Hennessy Paradis Imperial", värderade till vardera 12 000 kronor. Sammanlagt beslagtog Kronofogden saker till ett sammanlagt värde av drygt 87 000 kronor.

* Den 2 juli ansökte Skatteverket om att försätta Thomas Möller i konkurs. Förhandling sker i Malmö tingsrätt den 18 augusti. Skatteverket måste senast den 13 augusti ha bevisat att man lyckats få honom delgiven.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!