Den här bilden togs när Brian Sandberg lämnade Hells Angels för Bandidos. Foto: UNGER ANTHONDen här bilden togs när Brian Sandberg lämnade Hells Angels för Bandidos. Foto: UNGER ANTHON
Den här bilden togs när Brian Sandberg lämnade Hells Angels för Bandidos. Foto: UNGER ANTHON
Efter att ha dömts för narkotikabrott 2008 avtjänade den förre gängmannen Brian Sandberg ett två månader långt straff med fotboja. En tuff period, säger han själv. Foto: ULF RYDEfter att ha dömts för narkotikabrott 2008 avtjänade den förre gängmannen Brian Sandberg ett två månader långt straff med fotboja. En tuff period, säger han själv. Foto: ULF RYD
Efter att ha dömts för narkotikabrott 2008 avtjänade den förre gängmannen Brian Sandberg ett två månader långt straff med fotboja. En tuff period, säger han själv. Foto: ULF RYD

Förre gäng-profilen om kokaindomen

Publicerad

I två månader har den förre gängmannen Brian Sandberg legat hemma på soffan med en boja runt ena foten.

På onsdagen åkte den av och därmed har Danmarks mest kända gängman avtjänat det sista straff han fick som "rocker".

– Nu har jag betalat min skuld till samhället, säger Brian Sandberg till tidningen BT.

Brian Sandberg, före detta medlem i båda mc-gängen Bandidos och Hells Angels, har skapat mängder med rubriker och löpsedlar genom åren. Han har hållit en öppen profil och haft hög svansföring, inte minst på grund av sin tjusiga och pråliga klädstil.

Men de senaste två månaderna har han tillbringat på sofflocket hemma i bostaden i Slagelse, skriver BT. Anledningen är ett utdömt straff för narkotikabrott. Händelsen inträffade redan 2008 då Brian Sandberg var en tongivande tungviktare i Hells Angels.

Hemlig avlyssning

Under en festkväll med tillgång till kokain snappade polisens knarkspanare upp Sandbergs namn i en hemlig telefonavlyssning mellan två langare. Han greps och åtalades senare för narkotikabrott.

Att straffet avtjänats först nu beror på juridiskt trassel. Under ett stort bråk mellan rivaliserande mc-gäng dömdes Brian Sandberg för att ha beordrat ett överfall med påkar men friades från dråpförsök, som han varit häktad för i två månader. Då försökte han kvitta de två månader han suttit häktad mot de två månader han skulle avtjäna för narkotikabrottet.

Det gick inte alls och på grund av väntetid i rättsväsendet avtjänades straffet först nu.

"Tungt att avtjäna straffet hemma"

Den förre gängmannen beskriver tiden med fotboja som mycket svår och jämför med tidigare straff som han avtjänat på några av Danmarks högsäkerhetsanstalter. 

– I fängelset har du alltid någon att prata med och du kan gå och träna. Med fotboja är du helt ensam, även om jag har haft tur och haft min familj nära, säger han.

Brian Sandberg har slängts ut ur både Hells Angels och Bandidos och står i så kallad bad standing, i stället för att vara med i ett gäng är han med i kriminalvårdens exit-program.

Om det här var sista straffet som han avtjänar låter han vara osagt.

– Jag hoppas det men man kan aldrig veta säkert. Men jag är klar med det kriminella, säger han.

Toppnamn i Hells Angels

I samband med att Brian Sandberg avtjänade ett sjuårigt fängelsestraff för inblandning i en knarkhärva blev han 1991 medlem i Hells Angels i Danmark.

Han blev snabbt en av de högsta ledarna i klubben.

1998 tvingades han lämna Hells Angels efter brott mot klubbens egna interna regler. Bland annat ska han ha lurat av en provmedlem pengar.

Efter utsparkningen for han utomlands och var bland annat livvakt åt den skandalomsusande finansmannen Stein Bagger.

Brian Sandberg togs till nåder av Hells Angels och blev åter medlem men lämnade klubben återigen i slutet av 2012 för att i stället gå till Bandidos.

Men även Bandidos sparkade ut honom våren 2015 efter att han figurerat i en sexchatt med en exfru till en av klubbens medlemmar.

Efter det gjorde både Hells Angels och Bandidos klart att han aldrig mer kan bli medlem hos dem.

"Han kastades ut, och är fortfarande oönskad i vår miljö. Det är hans person, han passar inte in hos oss och uppenbarligen inte hos Bandidos", sade HA:s presstalesman Thomas Gramstrup till Ekstrabladet då.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag