Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förre gäng-profilen om kokaindomen

Den här bilden togs när Brian Sandberg lämnade Hells Angels för Bandidos.
Foto: UNGER ANTHON
Efter att ha dömts för narkotikabrott 2008 avtjänade den förre gängmannen Brian Sandberg ett två månader långt straff med fotboja. En tuff period, säger han själv.
Foto: ULF RYD

I två månader har den förre gängmannen Brian Sandberg legat hemma på soffan med en boja runt ena foten.

På onsdagen åkte den av och därmed har Danmarks mest kända gängman avtjänat det sista straff han fick som "rocker".

– Nu har jag betalat min skuld till samhället, säger Brian Sandberg till tidningen BT.

Brian Sandberg, före detta medlem i båda mc-gängen Bandidos och Hells Angels, har skapat mängder med rubriker och löpsedlar genom åren. Han har hållit en öppen profil och haft hög svansföring, inte minst på grund av sin tjusiga och pråliga klädstil.

Men de senaste två månaderna har han tillbringat på sofflocket hemma i bostaden i Slagelse, skriver BT. Anledningen är ett utdömt straff för narkotikabrott. Händelsen inträffade redan 2008 då Brian Sandberg var en tongivande tungviktare i Hells Angels.

Hemlig avlyssning

Under en festkväll med tillgång till kokain snappade polisens knarkspanare upp Sandbergs namn i en hemlig telefonavlyssning mellan två langare. Han greps och åtalades senare för narkotikabrott.

Att straffet avtjänats först nu beror på juridiskt trassel. Under ett stort bråk mellan rivaliserande mc-gäng dömdes Brian Sandberg för att ha beordrat ett överfall med påkar men friades från dråpförsök, som han varit häktad för i två månader. Då försökte han kvitta de två månader han suttit häktad mot de två månader han skulle avtjäna för narkotikabrottet.

Det gick inte alls och på grund av väntetid i rättsväsendet avtjänades straffet först nu.

"Tungt att avtjäna straffet hemma"

Den förre gängmannen beskriver tiden med fotboja som mycket svår och jämför med tidigare straff som han avtjänat på några av Danmarks högsäkerhetsanstalter. 

– I fängelset har du alltid någon att prata med och du kan gå och träna. Med fotboja är du helt ensam, även om jag har haft tur och haft min familj nära, säger han.

Brian Sandberg har slängts ut ur både Hells Angels och Bandidos och står i så kallad bad standing, i stället för att vara med i ett gäng är han med i kriminalvårdens exit-program.

Om det här var sista straffet som han avtjänar låter han vara osagt.

– Jag hoppas det men man kan aldrig veta säkert. Men jag är klar med det kriminella, säger han.

Toppnamn i Hells Angels

I samband med att Brian Sandberg avtjänade ett sjuårigt fängelsestraff för inblandning i en knarkhärva blev han 1991 medlem i Hells Angels i Danmark.

Han blev snabbt en av de högsta ledarna i klubben.

1998 tvingades han lämna Hells Angels efter brott mot klubbens egna interna regler. Bland annat ska han ha lurat av en provmedlem pengar.

Efter utsparkningen for han utomlands och var bland annat livvakt åt den skandalomsusande finansmannen Stein Bagger.

Brian Sandberg togs till nåder av Hells Angels och blev åter medlem men lämnade klubben återigen i slutet av 2012 för att i stället gå till Bandidos.

Men även Bandidos sparkade ut honom våren 2015 efter att han figurerat i en sexchatt med en exfru till en av klubbens medlemmar.

Efter det gjorde både Hells Angels och Bandidos klart att han aldrig mer kan bli medlem hos dem.

"Han kastades ut, och är fortfarande oönskad i vår miljö. Det är hans person, han passar inte in hos oss och uppenbarligen inte hos Bandidos", sade HA:s presstalesman Thomas Gramstrup till Ekstrabladet då.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!