Personuppgiftspolicy

Vi vill informera dig om vår policy som beskriver hur vi behandlar personuppgifter och cookies.

Läs mer

Formel 1-lopp genom centrala Köpenhamn

Foto: STEFANO RELLANDINI / REUTERS BILDBYRÅN
Foto: OKÄND

Tanken på att köra formel 1-racing mitt i den danska huvudstaden kommer allt närmare att förverkligas.

En formell ansökan har nu lämnats in till Köpenhamns kommun. Det handlar i första hand om tre lopp – 2020, 2021 och 2022, skriver TV2 Lorry.

Planerna på att köra ett racerlopp på gatorna i Köpenhamn presenterades första gången sommaren 2017. Då hade redan arbetet pågått bakom kulisserna i flera år.

Förhoppningen var att ett F1-lopp skulle skapa intresse för Danmark och dess huvudstad. Precis som skett i Monte Carlo och Singapore.

– Det är mellan 400 och 500 miljoner människor som ser tävlingarna på tv. Vår huvudstad kan dra stor nytta av mediebevakningen och arrangemanget, sa dåvarande näringsministern Brian Mikkelsen.

750 miljoner om året

Kostnaderna för att arrangera loppet beräknades till uppemot 750 miljoner svenska kronor per år.

Nu har planerna gått vidare. Banan har ritats upp och bilarna passerar bland annat Børsen, kungliga biblioteket Den Sorte Diamant och folketingets säte Christiansborg.

https://www.facebook.com/lars.s.christensen.716/posts/10157404629138475?__tn__=-R

Konsortiet som ligger bakom projektet understryker att det inte behöver bli några problem. Kritikerna har talat om oväsen, trafiksvårigheter och avstängda gator.

– Staden spärras inte av en enda dag, säger förre forskningsministern Helge Sander som är en av de projektansvariga.

– Köpenhamns gator öppnar så fort träningen, kvalificeringen respektive loppet har genomförts. Om loppet körs den 1 augusti kan vi använda hela juli till förberedelser.

Mycket detaljerad ansökan

Den 45-sidiga ansökan som de projektansvariga lämnade in till kommunen i slutet av förra veckan är mycket detaljerad och tar upp en mängd praktiska omständigheter.

– Den visar bland annat vilka gator som ska spärras av, hur mat ska kunna levereras till gamla i Christianshavn, och hur man ska ta sig till sjukhuset när loppet pågår, säger Helge Sander.

Hans kollega i projektet, bankmannen Lars Seier Christensen, skriver om projektet på Facebook och kallar ansökan "et fint stykke arbejde, som vores lille team kan være stolte af".

Projektgruppen förväntar sig ett svar från Köpenhamns kommun inom ett par månader för att därefter kunna gå vidare med sina planer.

– Jag är säker på att formel 1 kommer till Köpenhamn om två år, säger Helge Sander.

Logga in för att följa

Det är gratis och går snabbt!