Barnet, som i dag är i ettårsåldern, har inga kända skador. Foto: Tomas Leprince
Barnet, som i dag är i ettårsåldern, har inga kända skador. Foto: Tomas Leprince

Förlossningen tog fem dagar att avsluta

Publicerad

Efter en misstänkt havandeskapsförgiftning sattes förlossningen i gång. Först fem dagar senare kunde den avslutas.

Barnet var då svårt medtaget och fick intensivvård.

Detta rapporterar hd.se.

Förlossning på Helsingborgs lasarett drog ut på tiden. Efter en misstänkt havandeskapsförgiftning sattes förlossningen i gång. Under flera dagar försökte personalen sätt i gång födseln, men det var först den femte dagen som förlossningen kunde avslutas.

Efter åtta dragningar med sugklockan kunde barnet födas. Barnet var då svårt medtaget och fick föras till Lund för intensivvård.

Sammanlagt var nio läkare ansvariga för vården under tiden på lasarettet. Helsingborgs lasarett har nu konstaterat att ingen varit tillräckligt uppmärksam på hur den utdragna förlossningen kunde påverka barnet.

Kvinnan har pekat på bristfällig information och ifrågasatt varför det inte gjordes ett akut kejsarsnitt.

 

lex Maria-anmält

Lasarettet har lex Maria-anmält händelsen. Hela händelseförloppet har nu gåtts igenom och även ett seminarium har anordnats. Lasarettet har även anställt fler specialistläkare och numera ska individuellt utformade vårdplaner finnas för riskpatienter.

Verksamhetschefen bedömer att åtgärderna ska minska risken för att liknande händelser ska återupprepas. Även socialstyrelsen är nöjd med åtgärderna och lägger ner fallet.

Barnet, som nu är i ettårsåldern, har inga kända skador.

Helena Sjögren
Helena Sjögren

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag