"Förlossningen är en riskfaktor"

Det är extremt ovanligt att spädbarn blir mördade.

Gärningsmannen är ofta en våldsam man – eller en deprimerad kvinna.

– Det är djupa depressioner med självanklagelser och vanföreställningar, säger psykiatriprofessorn Sten Levander.

Psykiatriprofessorn Sten Levander
Foto: Foto: Christer Wahlgren

Det händer ett fåtal gånger varje år att ett barn dödas av en närstående. Ofta är det en man som tycker att kvinnan ska ägna sig åt honom i stället för barnet som utfört illgärningen.

Men det är påfallande ofta även en kvinna som av svår depression kan drivas till att ta livet av sitt eget barn.

– Graviditet och förlossning är en riskfaktor. Väldigt många kvinnor får en mildare depression i samband med förlossningen, det är så naturen vill ha det. Då ska man satsa på barnen, förklarar Sten Levander.

Depressionerna kan utvecklas till djupare och svårare varianter som ofta slutar i utökade självmord – där kvinnan tar livet av både sig själv och barnet. Sjukdomen triggas av hormonsvängningar i samband med förlossningen och kan hålla i sig om den inte behandlas.

Kvinnan drabbas av självanklagelser och vanföreställningar om att världen kommer att gå under.

– Det blir bättre att förekomma än att förekommas tror man, genom att ta livet av sitt barn så sparar man dess lidande, säger psykiatriprofessorn.

Det var betydligt vanligare att barn dödades på det här sättet förr i tiden. Då kunde en barnafödsel vara en social katastrof, det är det inte längre.

– Då fanns det inte någon behandling för depressioner. Nu finns det också en större medvetenhet om att det här finns, säger Levander.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!