Förlorade mål mot Ölands djurpark

KALMAR. Den polske gästarbetaren Marcin Wilk stämde Ölands djurpark på en miljon kronor och hävdade att han utsatts för etnisk diskriminering då han arbetade där 2011. Men Kalmar tingsrätt konstaterar att ärendet är preskriberat och prövar därmed inte sakfrågan.

I stället får Wilk betala djurparkens rättegångskostnader på drygt 116 000 kronor, enligt domen på måndagen.

Wilk anser att han haft lägre lön och sämre arbetsvillkor än de svenskar som arbetar där. Han har berättat om tio timmars arbetsdagar och usla bostadsförhållanden. Enligt honom har polacker och bulgarer särbehandlats. Ölands djurpark har tillbakavisat anklagelserna och förklarat att det inte förekommer någon diskriminering och att det inte görs någon skillnad på de anställda.

Uppgift har stått mot uppgift. Wilk anmälde förhållandena till diskrimineringsombudsmannen (DO) i augusti 2011. Men DO kom fram till att diskriminering inte kunde bevisas och avslutade ärendet.

Wilk tillhör ingen facklig organisation och valde att själv gå vidare till tingsrätten i januari 2012. Enligt domen var det för sent. Ärendet är preskriberat, något som djurparken också hävdat. Därmed har Wilk förlorat möjligheten att stämma parken, enligt Kalmar tingsrätt.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!