Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förlamade kvinnan nekades mer hjälp – hittades död på toalett

Trots att den delvis förlamade 59-åriga kvinnans kroniska sjukdom förvärrats ansåg Försäkringskassan att hon inte behövde hjälp att gå på toalett
Foto: LÄSARBILD
Beslutet att vägra henne assistans kom ett dygn innan hon hittades död av städpersonal på en handikapptoalett i Malmö.
Foto: LÄSARBILD

MALMÖ. Trots att den delvis förlamade 57-åriga kvinnans kroniska sjukdom förvärrats ansåg Försäkringskassan att hon inte behövde hjälp att gå på toalett

Beslutet att vägra henne assistans kom ett dygn innan hon hittades död på en handikapptoalett i Malmö.

Kvinnan hade tagit sig dit med sin elektriska rullstol efter att ha varit på en föreläsning i Malmö. Hon hittades död inne på en handikapptoalett söndagen den 2 oktober i köpcentret Hansa i centrala Malmö.

Timmarna innan hade hon träffat Neuroförundets ordförande Lise Lidbäck.

– Kvinnan fick plikta med sitt liv för att hon nekades den hjälp hon har rätt till, säger Lise Lidbäck till Sydsvenskan.

Beslutet att vägra henne assistans och hjälp till toalettbesök hade kommit på fredagen, dagen innan hon skulle åka till Malmö.

– Jag frågade henne om hon verkligen skulle åka på föreläsningen. Men hon ville så gärna, säger en person som kände kvinnan.

Hittad av städare

Kvinnan skulle ha blivit hämtad efter föreläsning men dök inte upp. Alla försök att nå hennes misslyckades.

Förklaringen kom dagen efter när hon hittades död. Inne på toaletten hade hon hamnat på ett sådant sätt att hon varken kom åt mobil eller larmknapp.

Trots att köpcentrats vakter ska kontrollera toaletterna när köpcentrat stängt för dagen hade ingen sådan kontroll gjorts.

Det var en städare som hittade kvinnan.

Halva kroppen förlamad

Den döda kvinnan led av MS, Multipel skleros, en sjukdom som angriper kroppens centrala nervsystem, hjärnan och ryggmärgen. Halva hennes kropp var förlamad.

Kvinnan ska ha haft den aggressiva typen av MS som innebar en ständig försämring.

– Alla var överens. Sjukgymnast, läkare och biståndshandläggare i hennes kommun ansåg att hon behövde mer hjälp, säger personen som Kvällsposten talat med och som har tillgång till alla handlingar.

Försäkringskassan tog enligt henne god tid på sig att utreda.

– Det ska ta fyra månader men tog 12 månader, säger personen.

Drog annan slutsats

När beslutet till slut kom hade Försäkringskassan dragit en slutsats som gick tvärtemot vad alla andra inblandade ansåg. Istället för att ge kvinnan mer hjälp drog Försäkringskassan av en timme per dag, tid som var avsatt just för kvinnans toalettbesök och dusch.

Beslutet innebar att den 57-åriga kvinnan, trots sin kroniska sjukdom, skulle få mindre hjälp än vad Försäkringskassan ansåg att hon behövde fyra år tidigare.

– Jag har varit med om många liknande utredningar men aldrig varit med om en så dålig som denna, säger personen som stöttat den avlidna kvinnan.

Kvällsposten har varit i kontakt med chefen för den avdelning på Försäkringskassan som handlat den avlidna kvinnans ärende.

Chefen, Eva Mo-Viktorsson, vill inte ge någon kommenterar.

– Du kommer att bli kontaktad av vår presstjänst, säger Eva Mo-Viktorsson efter att Kvällsposten ställt frågor om den avlidna kvinnan och bett om en förklaring till beslutet.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!