Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Enbart akut tandvård i Skåne: ”Materialbrist”

LIVE-TV: Senaste nyheterna.
Vårdpersonal på bland annat Blekingesjukhuset i Karlskrona uppmanas att arbeta även om de är förkylda.Foto: PATRIC SÖDERSTRÖM / KVP
I andra delar av landet är uppmaningen precis tvärtom.Foto: TT NYHETSBYRÅN
”Så länge vi inte har några tecken på en allmän spridning i länet så är detta den för tillfället mest lämpliga åtgärden”, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö.Foto: Håkan Linder
Foto: Folktandvården Skåne

Statsminister Stefan Löfven är tydlig – stanna hemma från arbetsplatsen även om symptomen är lindriga. 

Men i Blekinge gör smittskyddsläkare Bengt Wittesjö tvärtom och uppmanar förkyld vårdpersonal att gå till jobbet. 

– Så länge vi inte har några tecken på en allmän spridning i länet så är detta den för tillfället mest lämpliga åtgärden, säger han till SVT Nyheter Blekinge.

Beslutet ändrades sedan under onsdagen, numera har Blekinge samma policy som resten av landet.

Region Blekinges smittskyddsläkare Bengt Wittesjö går helt emot den uppmaning som statsminister Stefan Löfven (S) tidigare kommunicerat och uppmanar förkyld vårdpersonal att gå till jobbet.

Enligt intern personalinformation som SVT Nyheter Blekinge tagit del av, är länet inte drabbat av coronavirus i samma utsträckning som vissa andra delar av landet, och det är orsaken till uppmaningen. 

Personal i hälso- och sjukvården testas för corona endast om de har hosta, feber eller andnöd – eller om de känner sig genomförkylda.

– Det är den rekommendation jag ger just i dagsläget för Blekinges sjukvårdspersonal, säger smittskyddsläkare Bengt Wittesjö till SVT. 

”Finns risker med mycket”

Uppmaningen gäller all hälso- och sjukvårdspersonal, oavsett om man jobbar med yngre eller äldre patienter. 

– Det finns risker med mycket här i livet. Men detta är en värdering som jag gör just i dagsläget och så länge vi inte har några tecken på en allmän spridning i länet så är detta den för tillfället mest lämpliga åtgärden, säger Bengt Wittesjö. 

Nu – en dag efter uppmaningen – backar de.

De går nu på Folkhälsomyndighetens linje, att personal stanna hemma även vid lindriga sjukdomssymptom, skriver de i ett pressmeddelande.

– Från och med nu gäller alltså samma rekommendationer för alla i Blekinge som nationellt. Skälet till det är helt och hållet att vi inte vill skapa förvirring med olika budskap, säger Bengt Wittesjö i pressmeddelandet.

Tandvården skärs ner

I Skåne påverkas tandvården av coronavirusets spridning. På grund av materialbrist kommer Folktandvården Skåne enbart att erbjuda akut tandvård från den 19 mars fram till den 30 juni. 

Detta görs för att säkerställa en trygg och säker tandvård med god vårdhygien.

– Vi anpassar vår verksamhet till rådande situation med anledning av covid-19. I Folktandvården Skåne råder det brist på vitala produkter för vår verksamhet. Därför ställer vi tillfälligt om verksamheten så att vi kan ta hand om de som är i störst behov av tandvård. Genom detta bidrar vi proaktivt till sjukvårdens materialförsörjning, säger Marika Qvist, vd för Folktandvården Skåne i ett pressmeddelande. 

TV: Klara-Maria smittad av corona – berättar hur det är

Klara-Maria Mach sitter i karantän efter att hon drabbats av Covid-19.