Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förklaringen till vågen av våldtäkter i sommar

På en dryg vecka har det inträffat sex grova våldtäkter, varav flera gruppvåldtäkter i Sydsverige. Ett av de senaste överfallen skedde här vid Husiegårds idrottsplats i Malmö där en 14-årig flicka blev indragen i ett buskage och utsatt för en brutal våldtäkt.
Foto: MIKAEL NILSSON
Maria Bauer, beteendevetare och expert på våld och bemötande av våld.
Foto: Pressbild
Legitimerad psykoterapeut Börje Svensson.
Foto: Lennart Isaksson / DN
Storgatan, Borgholm. Här besökte en av de utsatta kvinnorna en restaurang innan hon cyklade hemåt mot Köpingsvik på Öland. Längs vägen ska hon ha stoppats och utsatts för ett våldtäktsförsök av flera män. Tre personer kom dock till hennes räddning.
Foto: Johanna Lundholm

Mitt på dagen blev den 14-åriga flickan i Malmö indragen i en buske och våldtogs.

Det var en i en lång rad våldtäkter – i det varma sommarvädrets spår.

– Att det sker nu beror delvis på tillgängligheten. Fler människor är ute och rör sig, säger experten Maria Bauer.

Det varma högsommarvädret är en bidragande orsak till ett stort antal våldtäkter den senaste tiden, enligt experter.

Statstik från Brottsförebyggande rådet (Brå) visar att antalet anmälda våldtäkter ökar med i genomsnitt 50 procent sommartid – det visar siffror från 2010. Störst är ökningen bland våldtäkter som sker utomhus, skriver Brå.

Flera grova överfall på kvinnor har ägt rum i Syd- och Mellansverige de senaste nio dagarna.

Tre våldtäkter och ett försök till våldtäkt polisanmäldes i Kalmar län i veckan.

Natten till lördag överfölls och våldtogs en kvinna i Ludvika, ett område i Mariestad spärrades av på grund av en misstänkt våldtäkt och tidigare, mitt på dagen på fredagen, blev en 14-årig flicka i Malmö indragen i buskar och utsatt för en överfallsvåldtäkt av en okänd man.

I Visby sitter två män häktade misstänkta för två olika våldtäkter och även under Dansbandsveckan i Malung misstänks två våldtäkter ha inträffat.

"Kan låta raljerande"

Psykoterapeuten Börje Svensson tror att yttre faktorer som det varma vädret påverkar det stora antalet anmälda våldtäkter.

– Det kan säkert delvis ha med värmen och det fina sommarvädret att göra.  Jag kan inte se det på ett annat sätt, säger han.

Börje Svensson är expert på sexualbrottslingar. Han har under 15 år behandlat personer som begått sexuella övergrepp och han var under tio år terapeut på Norrtäljefängelsets sexualbrottsavdelning.

Maria Bauer, beteendevetare och expert på våld och bemötande av våld, är inne på samma spår.

– Det kan låta raljerande att förklara med vädret, men tillgängligheten på människor har betydelse. Folk rör sig helt annorlunda nu jämfört med december och mars.

Hon säger samtidigt att allt våld är komplext och inte kan förklaras med en enskild faktor.

Ett av de senaste överfallen skedde i Malmö där en 14-årig flicka blev indragen i ett buskage och utsatt för en brutal våldtäkt.
Foto: / MIKAEL NILSSON

– Det finns egenskaper hos gärningsmannen som gör att man kliver över den här gränsen. Moralen, empatin, förmågan att ha självkontroll, hur man hanterar alkohol och grupptryck är faktorer som spelar in tillsammans med tillgängligheten.

"Visst gör det en förbannad?"

Att sexualbrott oftare inträffar på sommaren förklarar hon med att fler personer är ute och rör sig. Folk är ute över hela dygnet och rör sig kanske på ställen där de inte skulle befinna sig nattetid under vintern.

Maria Bauer råder nu personer, framför allt kvinnor, att tänka sig för när de är ute bland folk.

– Visst gör det en förbannad att man ska tänka på det?

Hon säger att det är bra att ha sällskap i den mån det går, att uppehålla sig där det är mycket folk och att ha kontakt med någon när man är ensam, till exempel på väg hem från krogen.

Ska man verkligen behöva begränsa sig som kvinna?

– Nej, det är överhuvudtaget inte brottsoffer eller kvinnor som ska anpassa sig, utan det är ju allt runtomkring som ska göra det. Men så ser det inte ut i dag.

Ovanligt brott

Maria Bauer säger att den här typen av våldtäkter ändå är "en enormt ovanlig företeelse" – de flesta sker i hemmet.

Enligt Börje Svensson är gruppvåldtäkter sällan planerade i förväg. De sker som ett infall och i grunden finns ofta en respektlös människosyn.

– Ofta är det halvkriminella gäng där medlemmarna hetsar upp varandra. När man är flera är det ofta lättare att bryta spärrarna. Men i grund och botten handlar det här om människor med helt felaktig moraluppfattning, säger han.

FAKTA

FREDAG 15 JULI. En medelålders kvinna våldtas på en av de populäraste platserna i Visby. Botaniska trädgården spärras av för teknisk undersökning. En 36-årig man häktas misstänkt för våldtäkt.

LÖRDAGEN 16 JULI. En kvinna som varit på en restaurang i Borgholm på Öland blir överfallen på cykelvägen mellan Borgholm och Köpingsvik. En grupp av män sliter henne plötsligt av cykeln och en av männen sätter sig på kvinnans ben och en annan håller fast henne. Tre personer kommer strax efteråt till undsättning och våldtäktsförsöket avbryts. Kvinnan får senare hjälp av personerna att ta sig till bostaden. Enligt kvinnan ska förövarna ha varit tre unga män. Ingen har ännu gripits som misstänkt för dådet.

TISDAGEN 19 JULI. Polisen får in anmälan om en gruppvåldtäkt i närheten av ett HVB-hem i närheten av Västervik. Offret ska vara en 17-årig flicka. Omständigheterna i övrigt är inte kända och polisen är förtegen om händelsen. Ingen misstänkt har gripits för den anmälda gärningen.

ONSDAG 20 juli. En kvinna som befinner sig på ett hotell i Visby anmäler att hon har blivit utsatt för en våldtäkt. Polisen griper en misstänkt gärningsman kort efter händelsen, och han sitter nu häktad. Åklagaren är annars företegen om vad som har hänt.

TORSDAG 21 JULI. En kvinna i 50-årsåldern ger sig på kvällen ut till ett skogsområde för att plocka svamp. Där ska kvinnan ha utsatts för en gruppvåldtäkt av flera män. Händelsen utreds av polisen, men någon gripen för händelsen finns inte. Saken har rubricerats som grov våldtäkt.

FREDAG 22 JULI. Natten till fredagen, vid 01-02-tiden sker enligt polisen en gruppvåldtäkt i en lägenhet i tätorten Kalmar. Offret är en kvinna i 30-årsåldern. Gärningsmännen ska vara två till antalet och det hela rubriceras som vådtäkt av normalgraden. Polisen är i övrigt tystlåten om detaljer i ärendet. Ingen misstänkt har gripits för gärningen.

FREDAG 22 JULI. En 14-årig flicka som passerar på en gångväg i närheten av Husiegårds idrottsplats i Malmö blir indragen i ett buskage och utsätts för våldtäkt av en okänd man i 20-30-årsåldern. Händelsen sker vid 13-14-tiden på fredagen och föräldrarna anmäler senare händelsen till polisen. Ingen har gripits för dådet och polisen vill i nuläget inte lämna fler detaljer i ärendet för att inte föregripa utredningen. Polisen efterlyser vittnesmål i ärendet.

LÖRDAG 23 JULI. Natten till lördagen sker en misstänkt våldtäkt i Mariestad och ett område har under dagen varit avspärrat för teknisk undersökning. Polisen har blad annat använt spermahund i arbetet i sökandet efter bevis. Polisen vill av hänsyn till målsäganden inte lämna några detaljer i är ärendet. Ingen person har gripits som misstänkt för gärningen.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!