Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Mord, hat och hämnd – nya mc-kriget skakar Danmark

Satudarah anser att de inte utkrävt tillräcklig hämnd. Gängmedlemmen Kevin Andersen mördades.
Foto: JONAS OLUFSON
Bandidos och Satudarah ligger nu i en blodig konflikt.
Foto: ANDERS YLANDER

Anlagda bränder, skottlossningar och knivskärningar. Det blodiga bråket mellan mc-klubbarna Satudarah och Bandidos har eskalerat.

Konflikten sträcker sig till ett mord flera år tillbaka i tiden – utfört av ett annat gäng. 

Satudarah har inte hämnats tillräckligt och Bandidos har inte slutat att svara. 

Sent på kvällen den 9 december 2013 sköts en 22-årig man genom en ruta i Danmark. 22-åringen dog – men det var aldrig tänkt att han skulle träffas.

Hans äldre bror med tydliga Bandidoskopplingar var målet och den yngre brodern råkade bara befinna sig på fel plats. För dådet dömdes en gängmedlem.

– Rätten anser att det inte var meningen att döda XX, utan hans bror som vid gärningstillfället hade kopplingar till Westside Nation, uttalade sig domare Ulla Tange Christensen i samband med domen.

Westside Nation finns inte längre i någon större omfattning i Danmark. Många av medlemmarna har i stället gått med i det kriminella mc-gänget Satudarah.

Bandidos är ett av de större gängen i Danmark.
Foto: JOHAN VALKONEN / STELLA PICTURES

Startskottet

Ganska precis två år efter mordet dömdes en då 21-årig man för dådet. Hans kopplingar till Bandidos var starka och efter mordet ebbade konflikten ut. 

Men det var samtidigt det riktiga startskottet för det krig som nu eskalerar.

Det nya mc-kriget tog fart den 27 oktober i år när två Bandidos-medlemmar knivhöggs i Herlev utanför Köpenhamn. En av de som knivhuggits är bror till den man som dömdes på mordet på 22-åringen. 


LÄS MER: Danska gäng i blodiga uppgörelser


Polisens teori

Tillsammans med en skara från Bandidos som av olika anledningar blivit utslängda från gänget, utgör de forna Westside Nation-medlemmar den kärna som har sin bas i Köpenhamn under Satudarahs flagg. 

Efter masslagsmålet där två Bandidos-medlemmar knivskadades har skottlossningar, anlagda bränder och misshandlar präglat konflikten.

Den danska polisen säger sig inte ha låst sig vid någon teori – men enligt Ekstrabladet är det inte otänkbart att konflikten har sin grund i mordet för fyra år sedan.

– Den vinkeln ingår också som en av polisens förundersökning om konflikten, säger Michael Kjeldgaard, utredare vid den danska polisen, till Ekstrabladet


Det blodiga kriget

Den 28 oktober jagade gängen varandra i olika omgångar, där Bandidos-medlemmar sköt efter antagonisterna. En stund senare samlades ett 50-tal unga personer, många med Satudarah-västar i Værebo Centeret i Bagsværd. 

Två dagar senare blev en Bandidos-medlem brutalt överfallen i en kiosk med slag och sparkar som följd. Bandidos jagade en stund senare en flyktbil som visade sig tillhöra Satudarah. Föraren och passageraren i bilen flydde från platsen beväpnade med pistol. På kvällen samma dag hittade polisen vapen i ett område som ses som ett tillhåll för Satudarah-medlemmar. 

Den 3:e november anlades en brand i en tatueringsstudio i Ballerup. Tatueringsstudion tillhör en före detta Bandidos-medlem, som lämnade gänget för flera år sedan.

– Man har gett sig på en verksamhet som inte har några band till den klubben. Det bevisar bara ännu en gång att det här är en miljö där det finns människor som handlar innan de tänker, säger tatueringsstudions ägare Lars Toxværd till Ekstrabladet.

Brandattentatet är bara ett i raden den senaste tiden, som anses vara en markering mot Bandidos.


LÄS MER: Här festar Satudarah – firar in nya medlemmar


Förhandlar om fred

Enligt uppgifter till Ekstrabladet förhandlar nu Bandidos och Satudarah om fred. Hur förhandlingarna går till – eller när det kan bli vapenvila –  är inte känt eftersom inte något av gängen vill uttala sig. 

Inte heller polisen kommenterar de påstådda förhandlingarna. 

– Det har jag ingen kommentar till, säger Michael Kjeldgaard. 

Varken Bandidos eller Satudarah har, enligt den danska tidningen, velat uttala sig om den blodiga konflikten. 

Mc-krigen som skakat Danmark

2016 

Efter att en tysk Hells Angels-medlem blivit nerskjuten vid en bensinmack utbröt ett mc-krig i Danmark. En person med tydliga kopplingar till Black Army greps misstänkt för skottlossningen – och efter det eskalerade konflikten. De efterföljande månaderna utbröt flera skottlossningar utförda av gängen, mot varandra.


Det blodiga MC-kriget 1980

Mc-gängen Bullshit och Hells Angels förde en blodig kamp mot varandra i Danmark under många år. Båda ville vara det dominerande gänget.

Tolv personer dödades i mc-kriget som pågick under första halvan av 1980-talet. Men efter mordet på Bullshit-ledaren Henning Norbert Knudsen, kallad "Makrillen", tog konflikten en annan vändning. Gänget lades ner. 


Det stora nordiska mc-kriget 1994-1997

Mordet på Bandidos-medlemmen Michael Ljunggren från Helsingborg blir startskottet för en blodig konflikt mellan Hells Angels och Bandidos. Under de kommande två åren dödas flera personer och tiotal skadas svårt. Bomber exploderade, pansarskott avlossades och vilda skottlossningar ägde rum på gator och torg - i Helsingfors, Malmö, Helsingborg, Köpenhamn och Oslo. Förutom klubbmedlemmar fick flera utomstående sätta livet till i det som fått namnet det stora nordiska mc-kriget. Kriget spred sig inte till Danmark förrän en bil med Bandidos-medlemmar i besköts – och fyra personer dog – på Kastrup.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!