Så sent som den 7 augusti meddelade Region Skåne att det syns en ökande trend bland inrapporterade och bekräftade fall av covid-19 i länet.
Samtidigt har testningen stigit under sommaren – framför allt efter vecka 27 har provtagningarna ökat rejält i Skåne.
Samma prover visar en tydlig trend: fler kvinnor än män testas positivt för covid-19.
Tendensen syns i Kronoberg, där 68 procent av alla med bekräftade covid-19 är kvinnor.
– Det kan handla om att kvinnor är bättre på att prova sig. Att kvinnor är bättre på att ta sina symptom på allvar, säger Agnes Wold, läkare och professor i klinisk bakteriologi vid Göteborgs universitet.
Det är bara hos två åldersgrupper i Skåne där fler män än kvinnor via regionens virusprovtagning bekräftats bära på covid-19.
Det handlar om skåningar i åldern 60–69 år och 70–79 år.
– Män är kanske lite mer tveksamma och tar inte sina symptom på samma allvar, säger Agnes Wold.
Fler kvinnor inom vården
En annan förklaring kan bottna i arbetsmarknaden, tror Agnes Wold. Det är betydligt fler kvinnor än män som arbetar inom sjukvården.
– Sveriges vanligaste jobb bland kvinnor är ju inom vården. Det vanligaste kvinnojobbet i landet är vårdbiträde inom kommunerna, säger Agnes Wold.
– Samtidigt är Sveriges vanligaste mansjobb försäljare och lagerarbete.

”Personal som smittar”
I Skåne finns det sedan tidigare bekräftade coronafall där vårdpersonal smittats på sina arbeten. Det berättar Magnus Rasmussen, professor inom infektionsmedicin vid Lunds universitet.
– Men när vårdanställda blivit sjuka har smittan framför allt kommit från kollegor och inte från patienter, säger han.
Det kan då handla om vårdanställda som egentligen känt sig friska nog att gå till sitt arbete. Men som i själva verket burit på covid-19.
– Det var stort fokus i början på att patienter kunde smitta vårdanställda. Då glömde vi att faran ofta är att när smittan börjar gå på en arbetsplats, säger Magnus Rasmussen.
– Jag skulle säga att vi haft ett par sådana utbrott här på sjukhuset.
Hur är det inom sjukvården just nu, använder er personal till exempel munskydd?
– Nej, principen är att vi använder munskydd för att skydda oss själva om vi bedömer att det finns en smittrisk från en patient. Men om man själv är symptomfri och jobbar som vanligt så behöver man inte skydda patienten. Det är vår grundregel.

Fler män på sjukhus
Men trots att fler kvinnor än män testas positivt för covid-19 är det manlig dominans på sjukhusen.
Det visar statistik från Folkhälsomyndigheten.
Fram till den 11 augusti har drygt 1 900 män med ”laboratoriebekräftad” covid-19 fått vård på olika intensivavdelningar.
Jämfört med ungefär 690 kvinnor.
– Det är jättestor skillnad i hur många som har varit på iva, säger Agnes Wold.
Mörkertalet över antalet smittade är väl ganska stort också?
– Absolut. När det kommer till testningen är det säkert mindre än hälften som testar sig. Det kan ju finnas skillnader i andelen kvinnor och män som testar sig också.
Redan i våras rapporterade Expressen att coronaviruset verkade slå hårdare mot män än kvinnor.
– Vi vet att kvinnor generellt sett har en bättre överlevnad vid svåra infektioner än män. Vi vet också att kvinnor brukar svara bättre på vaccin än män gör. Det här som folk säger ibland – att män är det svagare könet – det finns en sanning i det ur ett evolutionärt perspektiv, berättade Petter Brodin, specialistläkare och docent i immunologi vid Karolinska institutet, i våras.