Förklaringen bakom spöklika fenomenet

Har väckt stor uppmärksamhet
Häggspinnmalen har skapat nätet i Malmö.
Foto: David Carlsson
Karin Ahrné, miljöanalysspecialist SLU Artdatabanken.
Foto: SLU Artdatabanken

Nej, det är inte halloween som kommit tidigt i år.

Bakgrunden till det spindelvävsliknande nät som drar in nyfikna förbipasserande i Malmö är inte mer skrämmande än en fjäril.

– Det ser lite läskigt och inte så kul ut, men det är inget stort problem för växten, säger Karin Ahrné, miljöanalysspecialist.

Ett av de stora träden bredvid Sankt Petri skola i centrala Malmö är täckt i vad som ser ut som spindelnät eller halloweenpynt.

Många förbipasserande har under veckan stannat när de gått förbi och tagit bilder på skräckträdet. Många har också undrat vad det är för något.

Karin Ahrné, miljöanalysspecialist SLU Artdatabanken, har tittat på bilderna och säger att det av allt att döma är en häggspinnmal – en sorts fjäril – som ligger bakom.

– Larverna spinner in växten för att vara skyddade när de äter där under. Det är så att fåglar undviker att äta larverna, för att det är ett klibbigt nät i vägen. Och sedan förpuppar de sig där inne, säger hon.

Fenomenet är inte alls ovanligt.
Foto: David Carlsson
Många förbipasserande har hajat till under veckan och tagit bilder.
Foto: David Carlsson
Tusentals larver tros ligga bakom nätet.
Foto: David Carlsson

Tusentals fjärilslarver 

Fjärilen flyger vanligtvis ut någon gång mellan i slutet på juni och mitten på augusti. Fram till dess kan man vänta sig att nätet blir kvar.

Förmodligen är det tusentals larver som har byggt upp nätet vid Sankt Petri skola i Malmö. En hona kan lägga mellan 50 och 100 ägg, berättar Karin Ahnré.

Hur stort utbrott det blir varierar från år till år.

– Det återkommer med jämna mellanrum och är inte helt ovanligt. Häggspinnmalen finns i princip i hela landet och är ingen ovanlig arg. Det ser lite läskigt och inte så kul ut, men det är inget stort problem för växten, säger Karin Ahrné.

SE FLER NYHETER: Man ”rentvåddes” för våldtäkt mot barn i parallell rättegång

Stefan Wydow, vice ordförande i Malmö stads romska råd, om hur rättsystemet kris funkar

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!