Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Förhållandet blev en mardröm för Jessica

Jessica vill uppmärksamma andra kvinnor på varningssignaler i relationer med våldsamma män.Foto: PRIVAT
Jessica blev misshandlad flera gånger av en man hon hade en relation med.
Mannen dömdes senare till tre månaders fängelse.Foto: PRIVAT

En sen kväll i februari springer Jessica Larsson sönderslagen ner för trapporna och räddas in i sina grannars lägenhet.

Mannen hon haft ett förhållande med har nästan slagit ihjäl henne och under sex dagar vårdas hon på sjukhus. 

– Misshandeln pågick i 30 minuter, jag bara tänkte på att överleva, berättar Jessica.

Jessica Larsson är restaurangägare och har drivit Nya Tröls vid Karlskronaplan i Malmö i över 13 år. När hon fick kontakt med en man via en dejtingsajt hade hon varit singel länge. 

De två chattade mycket med varandra innan Jessica kände sig redo att träffas. I november 2015 gick de på en första dejt. De blev snabbt intensivt förälskade och spenderade mycket tid ihop. 

– Eftersom jag arbetar med alkohol berättade han tidigt att han missbrukat och därför inte dricker längre. Jag minns att jag tyckte det var starkt gjort, säger Jessica.

"Han ångrar sig"

Men trots att han inte skulle dricka märkte Jessica snart att hennes nya pojkvän kom hem till henne påverkad. 

Den första misshandeln inträffade några månader in i förhållandet. Mannen flög på Jessica, slet tag om hennes hår och släpade henne över golvet.

– Efteråt var han ångerfull och sa att han skulle ta tag i sina problem och gå i terapi. Men när jag frågade om terapin var det alltid något som kommit mellan, berättar Jessica.

Jessica Larsson försökte få förhållandet att rinna ut i sanden.Foto: PRIVAT

Jessica försökte få förhållandet att rinna ut i sanden. Men mannen lämnade henne inte i fred och fortsatte att besöka hennes restaurang, allt oftare berusad. 

– Det var pinsamt för mig. Vi serverade honom givetvis inte men vi blev tvungna att ringa polisen flera gånger för att de skulle hämta honom. Ingen restaurangägare vill ha polis springande eftersom det får stället att uppfattas som stökigt. 

Några månader senare skulle Jessica hem från träningen när mannen stod och väntade på henne. Han var påverkad, aggressiv och kallade henne hora. Han tryckte henne mot en vägg och försökte flera gånger kväva henne.

Efter överfallet försökte Jessica göra slut. Men hösten 2016 togs kontakten upp igen, ex-pojkvännen berättar att han varit på behandlingshem i några månader och att han lever ett annat liv.

Slår upprepade gånger mot huvudet

De var sen inget par, men de träffas ibland. När Jessica var nyopererad bad hon honom om bärhjälp på restaurangen.

– Som tack sa jag sa att vi kunde äta middag och hänga efter jobbet. Han fick mina nycklar hem. Under kvällen sms:ade han och jag kände med obehag att något var på gång och när jag kom hem bad jag honom att gå. Han blev ursinnig och vrålade att han skulle döda mig, sen började det.

Misshandeln pågick i närmare en halvtimme och Jessica tog emot upprepade slag mot huvudet. Mannen slet i hennes hår och tog stryptag om hennes hals. Jessica försökte memorera allt som hände, samtidigt som hon skrek för sitt liv.

– Jag sliter mig till sist loss och rusar mot dörren. Jag springer ner för trappan, då ser jag en dörr öppnas och någon drar in mig i sin lägenhet.

Räddas av grannarna

Grannarna under Jessica hade redan larmat polisen som kom till platsen. Mannen greps och Jessica fördes med ambulans till sjukhus. 

I lägenheten hittade polisen spår av misshandeln i form av blod, hårtussar och omkullvälta möbler. 

Fyra månader senare dömdes mannen av tingsrätten till tre månaders fängelse för tre fall av misshandel mot Jessica och för att han dödshotat en polis. 

I tingsrättens dom står bland annat att "XXXX visat särskild hänsynslöshet och råhet genom den kraftiga våldsutövningen." 

Jessica vill berätta sin historia för att hjälpa andra kvinnor.

– Mitt fall är på sätt och vis en solskenshistoria. Det snabba polisarbetet, personalen på sjukhuset som höll min hand och pratade med mig när jag kände mig ensam. Mitt målsägandebiträde, kriscentrum och min kurator har också varit viktigt. 

 

Varningstecken

Jessica Larsson vill varna andra kvinnor för våldsamma män. Efter att ha pratat med kvinnor som varit med om samma sak har hon lärt sig att de här männen har ett gemensamt beteendemönster.

 

Han säger tidigt att han älskar dig. Han höjer dig till skyarna och sätter dig på en piedestal i en stund, men i nästa kallar han dig hora. 

Han vill umgås jämt. 

Han berättar att han slagits och varit våldsam tidigare.

Håller han verkligen det han lovar? Min förövare påstod att han gått i terapi och behandling vilket inte stämde. Man vill gärna lita på sin partner, men jag borde ha varit mer kritisk.

 

"Lyssna till din instinkt, känns det fel - då är det fel. Ta hjälp av vänner för att komma ur förhållandet."