Förgiftad av sin ridhjälm

Anne Charlotte Anderberg blev svårt skadad av den giftiga ridhjälmen.
Foto: Torbjörn Carlson

Anne Charlotte Anderberg i Burlöv fick betala ett högt pris för sin billiga ridhjälm. Gifter i hjälmen kan ha gett henne men för livet. 

- Min panna såg ut som köttfärs, säger Anne Charlotte Andersberg.

Inför terminstaren köpte Anne Charlotte Anderberg en ny ridhjäm i en butik i Malmö. Redan efter första ridlektionen började den nya hjälmen ge utslag. En röd kliande böld stor som ett myggbett växte fram i ansiktet. Efter varje gång som Anne Charlotte Anderberg använde hjälmen växte såret. Snart hade hon en vätskande böld stor som en halv tennisboll i pannan. Då kontaktade hon sin vårdcentral och fick en kur penicillin eftersom man trodde att det var en infektion. Men det hjälpte inte - bölden fortsatte att växa. 

 - Min panna såg ut som köttfärs, säger Anne Charlotte Anderberg. 


"Groteskt svullet"

 Vid det här laget var hela pannan ett öppet vätskande sår.

 - Det var groteskt svullet. Porerna var helt öppna och det forsade ut vätska. Jag var livrädd att det skulle rinna ner i ögonen, säger Anne Charlotte Anderberg till KVP.se.

 När inte heller en andra omgång penicillin hjälpte fick hon en remiss till hudkliniken på Malmö Universitetssjukhus. 

 - Det kliade och brände som en svår bännskada. 

 Det visade sig att bölderna orsakades av det giftiga antimögelmedlet dimetylfumarat som fanns i fodret på den kinesisktillverkade hjälmen. 

Hittade kopplingen

Anne Charlotte fick skador som påminner om brännskador.Foto: Privat Hudkliniken på universitetssjukhuset i Malmö (Umas) lyckades lista ut att det var dimetylfumaratet som låg bakom allergichocken och Anne Charlotte Anderberg behandlades med kortison.

 I somras tvingades ännu en kvinna söka vård sedan hennes kinesiska ridhjälm skapat svåra allergiska besvär. Medicine doktor Erik Zimerson på Umas tror dock inte att det varit meningen att påsarna med antimögelmedlet skulle hamna i hjälmen foder, utan att de hamnat där av misstag.

 - Jag har varit ute i butiker och tittat på ridhjälmar och bara funnit påsar i förpackningarna, säger han till Sydsvenskan.

 Läkarna tror att Anne Charlotte Anderbergs hudförändringar förhoppningsvis försvinner inom ett halvår, men giftet har gjort henne allergisk mot andra ämnen. Nu har hon börjat använda sin gamla hjälm i stället.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!