Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Författarens kamp för att få tillbaka körkortet

Bertil Torekull.
Foto: Tomas Leprince

Transportstyrelsen har återkallat kända författarens Bertil Torekulls körkort.

Nu kämpar han för att få tillbaka det – men bara för sträckan mellan bostaden och Simrishamn.

Nu tar Förvaltningsrätten upp fallet om Bertil Torekulls, 83, återkallade körkort.

Det var efter ett läkarbesök våren 2014 som Bertil Torekull fick beskedet att körkortet skulle återkallas. Anledningen till att Transportstyrelsens beslut var en synskada som gjorde Bertil Torekull olämplig att köra bil.

Återkallas utan undantag

Bertil Torekull överklagade beslutet och fick behålla körkortet några månader till. Han föreslog själv att körkortet skulle begränsas till Simrishamns kommun. Enligt Transportstyrelsens regler finns nämligen möjligheten att ansöka om dispens för ett visst område.

Men i november 2014 stod Transportstyrelsen fast vid beslutet att Bertil Torekulls körkort ska återkallas – utan undantag.

Nu vänder sig Bertil Torekull till Förvaltningsrätten för att överklaga beslutet ytterligare än gång.

– Man betraktas som en jävla gubbe som matar duvor bara för att man är äldre, säger Bertil Torekull som fyller 84 i år.

Fortfarande aktiv

Under sina år har Bertil Torekull bland annat varit chefredaktör på Svenska Dagbladet och Dagens Industri samt skrivit en bok om vännen Ingvar Kamprad. Idag är han kolumnist, föreläsare och som bloggare.

– Jag är fortfarande aktiv och behöver bilen när jag föreläser, Det är förödmjukande att hela tiden behöva förklara att man är pigg och kapabel bara för att man är äldre. Även i dag ser jag från mitt hem ända bort till Bornholm, men det räcker tydligen inte för Transportstyrelsens handledare, säger Bertil Torekull.

Nu väntar han på beslutet från Förvaltningsrätten, men beslutet kan dröja upp till sex månader.

– Och då kan jag ju vara död för länge sen. Man borde få behålla körkortet medan utredningen pågår, säger Bertil Torekull.


Joel Snöbohm