Författaren Yahya Hassan hittad död

Senaste nytt om coronautvecklingen i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: JACOB EHRBAHN / AP POLFOTO

Den danske författaren Yahya Hassan är död. 

Han hittades död i sin lägenhet, bekräftar familjen för danska BT.

Hassan blev 24 år gammal.

Yahya Hassan hittades död i sin lägenhet under onsdagen, uppger BT.

Dansk polis bekräftar att man hittat en död man i 20-årsåldern i det aktuella området. Enligt ett uttalande finns det ingenting som tyder på att ett brott ligger bakom dödsfallet.

Hassan slog igenom år 2013 med diktsamlingen som bar hans eget namn: ”Yahya Hassan”. 

Diktsamlingen skildrar poetens våldsamma uppväxt. Den är med sina 120 000 ex den mest sålda debutsamlingen någonsin i Danmark.

Dömdes till fängelse

Under åren efter debuten förekom Yahya Hassan frekvent i medier på grund av flera kontroversiella uttalanden och upptåg. Han hamnade dessutom i klammeri med rättvisan och dömdes till ett år och nio månaders fängelse för att ha skjutit en 17 årig pojke i foten.

År 2015 ställde Yahya Hassan upp som fristående kandidat i valet till folketinget, han var dock långt från att röstas in. 

I höstas kom uppföljaren ”Yahya Hassan 2”, 59 dikter som skildrar författarens egen historia. Boken nominerades till Nordiska rådets litteraturpris. Uppföljaren kom nyligen ut på svenska.

Förlagschefen: ”Han ville vara sig själv”

Simon Pasternak, förlagschef på Gyldendals som ger ut poeten, uttryckte på torsdagen sin sorg.

”Det är ju inget annat än en katastrof. Jag har länt honom sedan har var 16 år, den här lysande pojken med den enorma talangen, nerverna utanpå kroppen, men med det stora talangens sömngångaraktiga säkerhet”, säger han i ett meddelande till danska BT.

Han berättar hur han uppskattar hur Yahya Hassan inte vek sig för samhällets normer.

”Han ville vara sig själv och skriva de dikter han ville – med det enorma pris som det hade. Nu är han död. Det är svårt att stå ut med”, säger Pasternak till BT.

Så här jobbar dansk polis i coronatider.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!