Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Författaren Vita Andersen har gått bort – blev 78 år

Vita Andersen blev 78 år gammal. På bilden blir hon fotograferad i sin hemstad Köpenhamn, år 2003.
Foto: LINDA KASTRUP/RITZAU SCANPIX / SCANPIX DANMARK

Den danska författaren Vita Andersen, 78, har gått bort.

Det meddelar förlaget Gutkind i ett pressmeddelande.  

– Dansk litteratur har gått miste om en stor och betydelsefull författare, säger Jacob Søndergaard, publiceringschef på Gutkind.

Vita Andersen föddes i Köpenhamn 1942 och växte mestadels upp i olika barnhem och fosterhem. Hennes verk handlade ofta om egna erfarenheter och om vuxnas svek mot barn.

Debuten kom redan 1977 när Vita Andersen släppte diktsamlingen Tryghedsnarkomaner, som handlade om en kvinna som försummades som barn och som längtade efter kärlek och trygghet.

Diktsamlingen blev en av Danmarks mest sålda någonsin.

– Hennes verk kommer leva vidare i det inflytande det fick på yngre författares verk och i sinnena hos många läsare, säger Jacob Søndergaard i ett pressmeddelande.

Den första upplagan av Tryghedsnarkomaner sålde slut på bara 20 minuter och hos förlaget gick tryckmaskinen på högvarv. Ganska snabbt passerade försäljningen 100 000 – ett nytt rekord för genren i Danmark. 

”Det vann hon stor respekt för”

Jacob Søndergaard lyfter bland annat fram Vita Andersens förmåga att skildra kvinnoliv. 

– Ett helt fullständigt rått och ärligt sätt att skildra kvinnliga upplevelser vid den tiden. Det vann hon stor respekt för och en hel del läsare, säger han.

1978 fortsatte succén för Vita Andersen, när hon släppte novellsamlingen Hold kæft og vær smuk (Håll käften och var söt). Boken belönades med De Gyldne Laurbær, ett dansk literärt pris som delas ut av den danska bokhandlarklubben.

Under sin produktiva och framgångsrika karriär hedrades Vita Andersen även med det danska litteraturpriset Kritikerprisen. Så sent som 2017 släpptes hennes självbiografiska roman Indigo, som nominerades till det Nordiska rådets pris. 

Jacob Søndergaard säger till den danska nyhetsbyrån Ritzau att Vita Andersen kommer begravas vid en borgerlig begravning. 

Vita Andersen lämnar efter sig två döttrar och en son.

TV: SE FLER NYHETER

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!