Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Författaren vill avsluta sitt liv – på dödsklinik

– Mitt liv är outhärdligt, säger Jane Aamund som vill avsluta sitt liv på dödsklinik.Foto: Ernst Van Norde/Ekstrabladet

Cancern har tagit den 77-åriga danska författaren Jane Aamund så hårt att hon nu förbereder sitt eget självmord.

Inspirerad av Jane Hoffmann som tog sitt liv på en dödsklinik i Schweiz i vintras längtar Jane Aamund efter ett slut på plågorna.

– Mitt liv är outhärdligt, säger succéförfattaren till danska veckotidningen Ude og Hjemme.

Jane Aamund är en känd och mycket uppskattad författare och journalist i Danmark som slog igenom med romanen Klinkevals tidigt 1990-tal. Boken handlar om fattig kvinna i arbetarkvarten kring Christianshavn under slutet av 1800-talet.

Svårt märkt av cancer

Men vad få har känt till är att Jane Aamund under många år har varit svårt sjuk i olika cancersjukdomar och nu har smärtorna tagit över hennes liv fullständigt. I en exklusiv intervju med Ude og Hjemme berättar Jane Aamund om hur hon har bestämt sig för att ta sitt eget liv.

– Efter strålbehandlingarna har jag fått bestående skador i käken och i nacken. Jag kan bara äta flytande kost och har ständigt outhärdliga smärtor. Hörseln är på väg att försvinna och jag blir mer och mer utmattad och trött på det här för varje dag som går, säger hon i intervjun som genomförs via e-mejl eftersom författaren på grund av smärtorna har svårt för att prata.

Eftersom hon inte tål morfin tvingas hon utstå de påfrestande cancerbehandlingarna utan smärtlindring.

Stärkt av ALS-sjuka Jane Hoffmann

Beslutet om att söka dödshjälp på kliniken i Schweiz har vuxit fram under lång tid. Inspiration till beslutet har hon fått av ALS-sjuka tvåbarnsmamman Jane Hoffmann som i början av januari åkte till en klinik i Schweiz och begick självmord.

Jane Hoffmanns historia skildrades i flera medier, bland andra Kvällsposten.

Tvåbarnsmammans beslut stärkte Jane Aamund som kallar Jane Hoffmann för "hjälte".

I intervjun förklarar Jane Aamund att hon känner sig tillfreds med beslutet att åka till dödskliniken i Schweiz, men att det har varit tufft att prata om det med familjen.

Hoppas på lagändring

Jane Aamund hoppas att hennes berättelse kan ta plats i debatten om aktiv dödshjälp, som är förbjudet i många europeiska länder, bland andra Sverige och Danmark.

- Det är ingen mening i att hålla liv i en svårt lidande människa med hjälp av avancerad teknik om patienten själv, muntligt eller skriftligt, har bett om att få bli befriad från sina plågor, skriver författaren till Ude og Hjemme.

Datumet för när hon ska begå självmord är ännu inte bestämt.