Företagaren skyller dödsbranden på ljus

Mannen hade tagit sig ut ur sitt brinnande hus när räddningstjänsten kom till platsen. Rökdykare gick in för att rädda kvinnan, men hon var redan död. Nu misstänker polisen att hon dog redan före branden startade.
Foto: Helmuth Petersson

En småländsk företagare sitter anhållen, misstänkt för att ha mördat en kvinna och sedan lämnat henne kvar i hans brinnande hus utanför Vassmolösa i Kalmar kommun. 

Själv hade han tagit sig ut och mötte räddningstjänsten blodig.  

Mannen, som är en lokal profil på orten, nekar till brott. 

- Han säger att branden orsakades av ett ljus som välte, säger Fredrik Bolin, inre befäl på Kalmarpolisen.

På fredagskvällen hittades den 53-årige mannen av räddningstjänsten, blodig och skadad, utanför sitt brinnande hus utanför Vassmolösa i Kalmar kommun.

 - Han sa att han inte hade kunnat ta sig ut genom dörren utan hade krossat ett fönster som han tog sig ut genom och då skurit sig på händerna, säger Göran Engström, insatsledare vid räddningstjänsten. 

 Mannen berättade för brandmännen om att den 45-åriga kvinnan fanns kvar i huset, och bad dem gå in och rädda henne. 

 Räddningsledaren skickade då omgående in rökdykare efter henne. Men insatsen kom för sent. Kvinnan hittades död i huset.

Dog inte i branden

 Nu misstänker polisen att mannens omsorg om att rädda kvinnan var skådespeleri, och att han redan mördat kvinnan då räddningstjänsten kom till platsen.

 På lördagen anhölls han av åklagaren Louise Hinsegård. Mannen är skäligen misstänkt, den lägre misstankegraden, för mord och mordbrad.

 Mannen förhördes på sjukhuset där han på söndagen fortfarande vårdas. 

 - Han är skadad men det är inte livshotande, säger polisens inre befäl Fredrik Bolin. 

 Några ytterligare förhör med den misstänkte har inte hållits sedan i går lördag.

Bråk i huset

 Polisens misstanker alltså att det inte var den anlagda branden som orsakade kvinnans död, utan skador som uppkommit tidigare.

 - Det har varit bråk i huset innan, det har vittnen berättat. Men några detaljer kring mordet har jag inte, där råder sekretess. Men det ska ha hänt i hans bostad, säger Bo Holgersson på Kalmarpolisen.

Kvinnan ska obduceras

 Kvinnans kropp finns nu hos rättsläkare som ska obducera.

 Under lördagen undersökte polisens tekniker platsen. På grund av värmen dröjde det dock innan huset kunde undersökas. Vid lunchtid på söndagen avbröt teknikerna sitt arbete. 

 - Det är fortfarande brand kvar i byggnaden som vi inte har kunnat släcka eftersom polisen har haft utredningsarbete kvar. Nu gör polisen bedömningen att de inte kan hitta mer, så vi ska se till att släcka det sista, säger Göran Engström på räddningstjänsten. 

 Enligt honom har man inte kunnat fastsälla var i huset branden startade eftersom hela huset är utbränt. 

"Hört flera personer"

 Samtidigt fortsätter polisen att hålla förhör. 

 - Vi har hört flera personer, bland annat räddningspersonal och anhöriga. Vi kommer att höra flera framöver. Bland annat är vi intresserade av att prata med närboende som kan ha hört eller sett något. Vi ska prata med alla som kan tänkas ha uppgifter som kan leda utredningen framåt, säger Fredrik Bolin.

Nekar till brott

 Den 53-årige mannen vårdas fortfarande på sjukhus för sina skador. Han förnekar brott.

 - Han har inte redogjort så mycket för omständigheterna kring det som hänt. Men han säger att branden orsakades av ett ljus som välte, säger Fredrik Bolin. 

 Misstankarna mot mannen ligger kvar på den lägre nivån, skäligen misstänkt.

 - Det handlar mycket om att vi har haft svårt att säkra bevis eftersom den tekniska undersökningen inte är klar. 

 Under den kommande veckan måste polisen besluta om man vill begära honom häktad, eller släppa honom.

Vill inte prata

 På den småländska orten är mannen en känd profil, inblandad i flera projekt. En av hans vänner och samarbetspartners är toppolitiker på orten, en annan är en kollega i samma bransch.

 - Jag vet inget om det där, och jag vill överhuvudtaget inte prata om honom, det får du respektera, säger kollegan.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!