Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Polisen går ut med bild på misstänkta mördarna: ”Hoppas de fångas”

Här är huset som spärrades av i helgen.
Foto: Lennart Enkvist/Norran
Gert-Inge hittades död.
Foto: Polisen / Polisen
Olle, 80, är försvunnen.
Foto: Privat / Privat
Gert-Inges försvunna bil.

Två ukrainska män är misstänkta för att ha mördat Gert-Inge Bertinsson, 70, i Markaryd och tagit hans bil. 

Polisen har gått ut med namn och bild, och uppmanar allmänheten att kontakta polisen om man ser de två männen. 

– Nu hoppas jag innerligt att de fångar dem, säger Gert-Inges sambo.

Samtidigt ökar oron hos frun till försvunna Olle – 80-åringen som försvann bara dagen efter att Gert-Inges stulna bil synts till i området. 

Den 31 juli försvann Gert-Inge Bertinsson, 70, i Markaryd. Senare hittades en kropp i skogen som misstänks vara den försvunne mannen. Polisen utreder händelsen som ett misstänkt mord. 

Nu släpper polisen namn och bild på de misstänkta mördarna. 

– Det är av yttersta vikt att vi får de här två männen frihetsberövade, säger Robert Loeffel, presstalesperson hos polisen i Kronoberg.

”Polisen vill ha hjälp med upplysningar var de båda männen kan befinna sig eller andra upplysningar om männen”, skriver polisen på sin hemsida.

Robert Loeffel igen:

– Men man ska inte utsätta sig för fara. Jag konstaterar att de här två är efterlysta misstänkta för mord och då ska man inte ingripa själv utan kontakta polisen.

”De båda männen är häktade i sin utevaro som misstänkta för mord”

”Polisen region syd efterlyser två män som är misstänkta för mord i Markaryd 2019-07-31. De båda männen är häktade i sin utevaro misstänkta för mord och tillgrepp av fortskaffningsmedel. En av männen är också misstänkt för försök till kortbedrägeri”, skriver polisen. 

De två männen är ukrainska medborgare. Om de finns kvar i Sverige eller har lämnat landet vet inte polisen.

– Vi utesluter ingenting, säger Robert Loeffel.

Den senaste bekräftade observationen av de två männen är gjord i Stockholm då de försökte ta ut pengar på Gert-Inge Bertinssons bankomatkort.

– De har fastnat på en kamera den 5 augusti.

Gert-Inges sambo: ”Hoppas att de fångas”

Gert-Inges sambo fick veta att polisen skulle gå ut med bilder på de två misstänkta gärningsmännen strax innan de publicerades.

Hon säger att hon litar på polisens arbete.

– Jag litar fullt ut på deras jobb, och jag förutsätter att de tror på att den här taktiken kommer att funka, säger hon.

Uppgiften om röstkortet från Markaryd som hittades i Adak i Malå kommun i Västerbotten var ny för Gert-Inges sambo. Men hon meddelar att hon tycker det är viktigt med varje detalj som leder utredningen framåt. 

De senaste veckorna har varit tunga, men Gert-Inges sambo menar ändå att det är positivt att bilderna är ute.

– Nu hoppas jag innerligt att de fångar dem, säger hon.

Mördade Gert-Inges bil dök upp där Olle försvann

I samband med försvinnandet stals även Gert-Inge Bertinssons bil. Tre dagar efter försvinnandet syntes bilen i Adak i Malå kommun i Västerbotten. 

En dag senare försvann en annan äldre man – Olle, 80, från området. 

Polisen har bekräftat att det var Gert-Inge Bertinssons stulna bil som syntes i Adak kort före Olle försvann. 

Olles fru vet inte vad hon ska tro kring ett eventuellt samband.

– Ja, vad ska man tro. Det vore väl iså fall om de vill ta cykeln. Något annat av värde hade han inte. Han hade bara en klocka på sig och ingen plånbok, säger hon. 

Efter att polisen har gått ut med namn och bild på männen som misstänks ha mördat Gert-Inge i Markaryd, och Olles försvinnande nu utreds som människorov, stiger oron hos Olles fru. 

– Det är inte bra. Vi söker, jag var ute i dag och kollade. Men det är en utopi att hitta något här, det är ju ett så stort område och man vet inte var man ska söka. 

”Är som att hitta en nål i en höstack”

Hon berättar att Olle inte självmant gav sig ut i skog och mark utan höll sig till vanliga motionsrundor för att kroppen inte skulle bli så stel. 

– Det känns inte bra, att inte få veta vad som har hänt eller var han finns. Troligtvis är han är väl ute i naturen. Polisen har varit jättebra. De gör ju allt de kan, men det är som att hitta en nål i en höstack, säger Olles fru. 

Nu samarbetar polisen i de två olika utredningarna med varandra. 

– Det är två olika utredningar men eftersom att man misstänker samband är det självklart att man utbyter information som kan tänkas vara relevant, har Robert Loeffel, presstalesperson hos polisen i Kronoberg tidigare sagt. 

Malin Axroth, polisområdeskommunikatör i Västerbotten, säger i ett mejl att det i nuläget inte finns några kopplingar till mordet i Markaryd. 

Och nu jobbar polisen febrilt med att försöka lösa gåtan med Olles försvinnande.

Hur ser ni på att den stulna Volvo-bilen från Markaryd synts i samma trakter som Olle försvann i?

”Vi följer upp alla saker som eventuellt kan ha en koppling till försvinnandet. Vi har inget något konkret som länkar någon bil samman med vårt ärende”, skriver Malin Axroth i ett mejl.

Polisen har tidigare sagt att de har ”indicier” som pekar på att bilen kan ha något med försvinnandet att göra. 

I helgen spärrade polisen också av en fastighet i Adaks-området och genomförde en husrannsakan.

Fastighetsägaren mötte fyra ukrainare

Ägaren till fastigheten, som också driver ett bärplockningsföretag, berättar för Expressen att han blev kontaktad av fyra personer från Ukraina den 1 augusti.

Han säger att personerna ville plocka bär. Men när de berättade att de inte hade någon bil, förklarade fastighetsägaren att det inte kommer gå. 

– Sen kontaktade de mig och berättade att de stod vid affären, så jag åkte dit. Men jag sa återigen att det inte kommer gå, att det är omöjligt att frakta bär ur skogen utan en bil, säger han.

Slog sönder bilrutor

De tre personerna befann sig i den aktuella fastigheten i väntan på en fjärde person.

Fastighetsägaren berättar att en kille kom på natten. Men han saknade också en bil, vilket var konstigt. 

– Vem körde honom till oss mitt i natten. När jag försökte prata jobb med honom verkade han inte intresserad av att plocka bär. Sen blev han väldigt aggressiv och jag bad honom att lämna mitt område annars ringer jag polisen. Dagen efter märkte vi att rutorna på vår bil var krossade, säger han. 

Fastighetsägaren berättar att han inte sett Volvon, men att han märkte att något inte stod rätt till. 

– Jag frågade en av killarna som bodde hos mig. Vem han var, vart de kom ifrån och vem som körde hit dem. Men det var uppenbart att han ljög för mig, säger han. 

Han säger också att de pratade om nycklar till en Volvo. Att de bara skulle ta bagaget och åka därifrån. 

Det gjorde honom också misstänktsam: 

– Jag kontaktade polisen men de brydde sig inte i början. De frågade om vi visste numret till registreringsskylten men det är klart vi inte visste det, vi hade inte sett bilen, säger han. 

Drygt en vecka senare kollade fastighetsägarens fru på tv när hon plötsligt hörde något om Markaryd, och att någon hittats död. Efter att hon läst på om händelsen kontaktade de polisen, och först då visades intresse för händelsen. 

Polisen: ”Vi berättar ingenting”

Robert Loeffel vill inte säga om den avspärrade fastigheten i Adak finns med i utredningen kring det misstänkta mordet av Gert-Inge Bertinsson.

– Om det skulle vara så, berättar inte vi var vi gör våra undersökningar någonstans, säger han.

Fastighetsägaren uppger att han har träffat fyra personer från Ukraina. Är det något som finns med er utredning?

– Vi berättar ingenting om vad vi har för uppgifter, säger Robert Loeffel.

Identifieringen av Gert-Inge Bertinsson är ännu inte klar. Polisen har däremot fått en preliminär rapport från rättsläkaren.

– Och den förändrar inte vår rubricering, säger Robert Loeffel.

När den fullständiga rapporten är klar kan Robert Loeffel inte säga i nuläget. 

– Det kommer att ta sin tid. Man ska sätta det på pränt och det analyser som ska göras i laboratorium och så vidare. Identifieringen kommer att bli klar innan dess, de hänger inte ihop. 

Gert-Inges bil har setts i Norrland.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!