Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Företagaren gick i konkurs – började smuggla kokain

Malmö tingsrätt dömde honom till sex års fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling och ringa narkotikabrott.
Foto: Johan Nilsson/TT / TT NYHETSBYRÅN
Kokainet var värt drygt tio miljoner kronor på gatan.
Foto: Tullverket

När pandemin kom gick mannens företag i konkurs. 

Då bestämde han sig för att i stället tjäna pengar på knark. 

Han byggde om sin bil och började smuggla kokain till Malmö – men stoppades vid Öresundsbron. 

Nu har han dömts till sex års fängelse. 

Det var i april 2021 som mannen blev ertappad med sex kilo kokain i bilens lönnutrymmen när han lämnat Öresundsbron in mot Malmö. Mannen blev stoppad eftersom han hade glömt betala broavgiften. 

Tullen tog drogerna i beslag och lät mannen köra vidare – men valde att köra efter honom. Därefter stannade han vid flera adresser innan tullpersonalen valde att gripa honom i ett parkeringshus i Hyllie. Då hittade de ännu mer droger.

I fredags meddelade Malmö tingsrätt domen. Mannen döms till sex års fängelse för synnerligen grov narkotikasmuggling och ringa narkotikabrott.

Mannen menade i sitt försvar att narkotikasmugglingen var en engångsföreteelse och en desperat åtgärd för att komma tillrätta med de ekonomiska problem han drogs med.

– Hade jag lyckats med detta hade jag planerat att sälja bilen och avsluta. Jag gillar inte detta egentligen, har mannen berättat under förhör.  

Åklagaren hävdade däremot att försäljningen inte var en engångsföreteelse – i utredningen har övervakningskameror visat att mannens bil åkt över till Danmark åtminstone sex gånger i februari, två gånger i mars och en gång i april.

Hans mobiltelefoner innehöll bilder på kokain på en våg och chattmeddelanden om drogförsäljning.

Mannen hävdade i rätten att drogerna var till för en engångsförsäljning. Arkivbild.
Foto: CLAUDIO BRESCIANI / TT NYHETSBYRÅN

Skyller på coronapandemin

Mannen var tidigare egenföretagare och har berättat att han började använda kokain för drygt ett år sedan. När pandemin kom menar han att han fick stora ekonomiska bekymmer – företaget gick i konkurs i januari och han separerade från sin sambo.

Då ska han ha börjat använda kokain drygt varannan dag för att minska pressen.

Hans ”liv gick från framgång till katastrof på mycket kort tid” menar han i rätten. 

Då ska tanken på att sälja droger ha fötts hos honom. En bil införskaffades och byggdes om för ändamålet. Han ville föra in en stor mängd kokain vid ett och samma tillfälle för att kunna hitta en svensk köpare som ville komma över ett rejält lager.

Detta för att komma över en större summa pengar för att betala av sina skulder hos Kronofogden.

”Jag ville tjäna pengar. Problemet är att man inte tjänar så mycket pengar. Man tjänar bara pengar om man säljer på gatan och det tänkte jag inte göra,” har mannen sagt under förhör. 

Mannen hade ett lönnfack i den bakre kofångaren på sin bil.
Foto: Tullverket

Gripen med handsken på

Mannen påstår att han arbetat som polis före han kom till Sverige 2013. Därför ska han ha fattat att tullen skulle följa efter honom efter han blev stoppad i april.

Han menar att han därför hade ångest och endast körde runt planlöst i Malmö fram tills dess att han blev gripen i parkeringshuset.

När han greps hade han en plasthandske på sig från när han hade packat in narkotikan.

I tingsrättens dom står det att mannen är skyldig till brotten baserat på hans erkännande och de tydliga bevis som lagts fram.

På gatan hade hans sex kilo kokain varit värda lite drygt tio miljoner kronor.

TV: Vårdpersonalens vardag – våld, narkotika och vapen

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!