Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

”Pink room”-grundaren ryter ifrån mot hot om uthängning

Roba Kadhem, grundare av Pink Room.
Foto: Privat
Roba Kadhems inlägg i gruppen Pink Room.

Nyblivna egenföretagaren Claudia Orellana hotades med att bli uthängd i den stora tjejgruppen ”Pink Room” när hon ville få betalt för en faktura.

Med nära 170 000 medlemmar har Facebook-forumet växt ut till en maktfaktor.

– Jag kan ta en dålig recension på nätet men jag har inte råd med dålig reklam på Pink Room. Det är religiöst för vissa och så stor makt, säger hon.

Det var en lördagskväll i somras som entreprenören Claudia Orellana stod och väntade på en grupp tjejer som bokat möhippa på hennes nöjesplats ”Break Room”. När de inte dök upp – och inte heller avbokat – skickade hon en faktura enligt avtalet. 

Men fakturan betalades aldrig och när hon kontaktade en av tjejerna fick hon höra att hon skulle hängas ut i Facebook-gruppen Pink Room om hon inte makulerade den. 

– Hon sa att hon var administratör på Pink Room och att hon skulle skriva något så att ingen skulle besöka oss, berättar Claudia Orellana som öppnade ”Break Room” i juni månad. 

– Så fort hon nämnde det kände jag okej, jag makulerar den. Jag hade inte haft en chans att försvara mig där när den volymen kommentarer väller in. Jag vet själv hur man läser där och hur mycket auktoritet det är. Många håller med och följer strömmen. 

Grundaren: ”Maktmissbruk”

Claudia Orellana bestämde i stället sig för att skriva till Roba Kadhem, grundare och administratör av tjejgruppen, på hennes privata instagramkonto. Hon hade följt henne länge och menar att hon byggt upp något som står för något helt annat. 

Roba Kadhem blev också väldigt chockad.

– De som hotat Claudia var inte ens medlemmar i gruppen överhuvudtaget men det är synd att de ska använda sig av namnet. Det blir maktmissbruk. 

Hon skrev också ett inlägg i gruppen för att varna.

– Jag hoppas och tror att det var en enskild händelse och att det inte hänt tidigare.

Hur ser du på att Pink Room används på detta sätt? 

– Det är väldigt tråkigt att makten kan användas fel ibland. Varje person som har en viss makt har så klart ett ansvar. Bland våra regler står det att man inte får hänga ut någon och det är vi strikta med. Ser vi ett sådant inlägg så plockas det bort och medlemmen inaktiveras. 

– Jag tror absolut att det kan bli allt vanligare att folk hängs ut på sociala medier med tanke på cancel culture. Det återgår dock alltid till regler och vad man står upp för helt enkelt.

Hoppas att folk är källkritiska 

Roba Kadhem konstaterar också att gemenskapen i gruppen är positiv till 99,9 procent och att de många gånger hjälper varandra. Hennes inlägg rörande Cluadia Orellana fylldes snabbt av kärlek i kommentarsfältet. 

Hon berättar också om en händelse häromdagen där en gravid kvinna var sugen på lussekatter och undrade i ett inlägg om var hon kunde få tag på det – varpå en annan medlem i gruppen åkte hem med nybakade bullar till kvinnan. 

– Vi försöker vara en safe-place för våra medlemmar och erbjuda underhållning, stöd och gemenskap. Vi är måna om att behålla en skön stämning i gruppen och tycker att vi som administratörer gör ett bra jobb så gott vi kan.

Cluadia Orellana berättar också att hon skrivit om händelsen på en företagssida på Facebook och att hon där fick känslan av att många hade varit med om liknande. 

– Det blev en lång tråd. Sociala medier har en sådan kraft, om någon skriver ”Gå inte dit” så skadar det företagarna. 

– Jag hoppas att folk kan vara källkritiska och gör en egen bedömning.


Se mer: Grundaren av Pink room: ”I takes a village”

Grundaren av Pink room: ”I takes a village”

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!