Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Findus utpressat med gift – föremål omhändertaget

Polisen genomför tidigt i dag på söndagsmorgonen en stor insats vid Findus huvudkontor i Malmö.Foto: Fritz Schibli
Räddningstjänsten ska undersöka om det finns giftiga ämnen i bolagets kontor.Foto: Fritz Schibli
Ambulans finns på plats.Foto: Fritz Schibli
Företaget är enligt källor till Kvällsposten utsatt för utpressning och krävs på en okänd summa pengar.Foto: Fritz Schibli
Foto: Fritz Schibli

Polisen genomförde tidigt på söndagen en stor insats vid Findus huvudkontor i Malmö.

Företaget är enligt källor till Kvällsposten utsatt för utpressning och krävs på en okänd summa pengar.

– Nomad Foods kan bekräfta att ett hot framförts mot bolagets svenska verksamhet i Malmö, säger Findus vd Peter Odemark. 

Hotet kom på fredagskvällen och går ut på att utpressarna ska frigöra någon form av giftiga ämnen i kontorslokalerna om företaget inte betalar, enligt uppgift till Kvällsposten. 

Malmöpolisen skriver på sin hemsida att det handlar om ett föremål som bedöms vara farligt, och bekräftar att ett företag på adressen är utsatt för hot. Föremålet ska enligt polisen vara ett kuvert som innehåller ett farligt pulver.

Polisen uppger också att det inte är någon fara för allmänheten.

– Insatsen är planerad till förmiddagen. Vi uppmanar allmänheten att respektera de avspärrningar som polisen sätter upp, säger Evelina Olsson vid polisens ledningscentral i Malmö.

Vet du mer om händelsen?

• Kontakta Expressen på 71717@expressen.se eller skicka SMS/MMS till 71717 

Här kan du läsa mer om hur du tipsar Expressen.

https://www.expressen.se/qs-widgets/qma/map/findus-malmo/

Inte riktat mot tillverkning

Räddningstjänsten gick under dagen in i Findus lokaler med skyddsdräkter för att försöka lokalisera och avlägsna de påstått giftiga ämnet som ska finnas där. 

– Ja, det är planen. Vi arbetar tillsammans med räddningstjänsten, säger Evelina Olsson vid polisen. 

Även polisens nationella bombskydd var på plats. 

Pulvret har skickats för analys till FOI, Totalförsvarsetsforskningsinstitut.
Findus håller sitt kontor stängt även under måndagen. 

Hot mot huvudkontoret

Hotet är inte riktat mot Findus fabriker som säljer frysta grönsaker fisk och lagade rätter, utan är koncentrerat till huvudkontoret på Nordenskiöldsgatan i Malmö. 

I samma fastighet har ett stort antal företag kontor. Längre ned på samma gata ligger lokaler som används av Malmö universitet.

Efter att Malmöpolisen fick kännedom om hotet har man upprättat en särskild stab.

Polisens bombgrupp kom vid 10-tiden ut med en låda – som direkt transporterades från platsen. Foto: JOHAN NILSSON/TT / TT NYHETSBYRÅN

Först vid 10-tiden på förmiddagen lyckades polisens bombgrupp få ut det misstänkt farliga föremålet. Enligt polisen rör det sig om vitt pulver som skickats till kontoret i ett kuvert. 

– Det transporteras just nu för att undersökas och analyseras. Avspärrningarna på platsen är hävda. Kontorslokalen är fortsatt avspärrad i väntan på att analysen kan ge svar på vad föremålet är för något, säger Evelina Olsson.

– Vad jag förstår som ska det göras skyndsamt. 

Findus vd bekräftar

Findus Sverige AB, är en del av Nomad Foods Europe. Företaget bekräftar att ett hot inkommit och att kontorslokalerna är avspärrade.

Findus vd Peter Odemark skriver i ett meddelande till Kvällsposten: 

Nomad Foods kan bekräfta att ett hot framförts mot bolagets svenska verksamhet i Malmö. För att inte påverka polisens förundersökning vill bolaget i nuläget inte kommentera i vilken form eller på vilket sätt hotet framfördes. Bolagets lokaler är dock tillsvidare avspärrade och när verksamheten kan komma att återupptas blir en fråga för polisen att avgöra.”