Gå till innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förening som hyllat terror får storbidrag – av staten

Förening som hyllar terror får storbidrag – av staten.
Magnus Ranstorp.
Foto: SUSANNA PERSSON ÖSTE / TT NYHETSBYRÅN
Bild på DFLP-soldater. DFLP har kopplingar till den svenska föreningen Grupp 194.
Foto: ADEL HANA / AP
Bild på DFLP-soldater. DFLP har kopplingar till den svenska föreningen Grupp 194.
Foto: JONTE WENTZEL / JONTE WENTZEL

Ett projekt som drivs av en förening som hyllat terror och antisemitism har nyligen beviljats nästan en miljon kronor i statligt bidrag. Projektpengarna ska enligt ansökan gå till att ”främja den demokratiska delaktigheten i Rosengård”. 

– Detta är hårt förvärvade skattemedel som folk slitit och jobbat ihop. På alla andra områden så ska vi ha ordning och reda, och här bara släpper man det, säger terrorforskaren Magnus Ranstorp. 

Den statliga myndigheten ”Delegationen mot segregation” har beviljat Rosengårds folkets hus 903 625 kronor för att ”minska och motverka segregation på lokal nivå”. I ansökan framgår att det är tre föreningar som är initiativtagare till projektet, och att det är dessa tre som huvudsakligen kommer att driva det.

En av föreningarna är Grupp 194 Malmö.

Expressen har tidigare rapporterat om kopplingarna som pro-palestinska Grupp 194 har till den tidigare terrorklassade organisationen DFLP, som så sent som 2014 ska ha deltagit i raketskjutningar mot civila mål i Israel.  


DFLP gjorde sig kända genom Ma'alot-massakern 1974 då de sköt ihjäl 21 judiska skolungdomar. I ett inlägg på Facebook hyllar Grupp 194 attacken i Ma'alot som en ”hjälteinsats”.  

Antisemitiska bilder och beväpnade barn

Hussein Shobash, som i dag är ordförande för Grupp 194 Malmö och vars namn finns med i ansökan om det statliga bidraget, har själv en bakgrund i DFLP. Det berättade han i Vänsterpartiet Malmös interntidning 2017. 

Förutom sina kopplingar till DFLP har Grupp 194 också spridit terrorhyllande och antisemitiska bilder på sin Facebooksida. Bland annat har man lagt upp bilder på beväpnade barn och karikatyrer av en judisk man som skär upp ett barn på en tallrik med ett glas blod intill, vilket tidningen Världen idag har rapporterat om. 

Men gruppens ordförande, Hussein Shobash, säger sig i dag inte känna till några terrorhyllningar eller antisemitiska uttryck, trots att medier tidigare visat bilderna.

– Vi har inte lagt upp något sånt, det måste ha varit någon annan grupp i så fall. Vi tar faktiskt avstånd från antisemitism och våld från båda sidor, säger han.

Men inläggen om terror och antisemitism publicerades ju på Grupp 194 Sveriges sida?

– Det har inget med Malmöavdelningen att göra.

– Jag har en granne som är jude och vi kommer överens, säger Hussein Shobash. 

Statliga delegationen: ”Kände inte till”

Anders Kessling är direktör för Delegationen mot segregation, myndigheten som beviljat miljonbidraget. Han berättar att han inte kände till den information som tidigare publicerats om föreningen. 

– Jag får titta närmare på det men rent generellt kan man säga att vi självklart inte kan stödja antidemokratiska uttryck eller hets mot folkgrupp och att vi ser allvarligt på det. Vi stöttar inte det varken ekonomiskt eller på annat sätt, säger Anders Kessling.

Men ni stöder ju föreningen ekonomiskt? 

– Det är inte Grupp 194 utan Rosengård folkets hus som har fått medel. Men det är jättebra att det kommer fram om det skett några oegentligheter, då får vi anledning att titta på det. 

Anders Kessling berättar att det är den ansökande aktören – i det här fallet Rosengårds folkets hus – som går i god för och garanterar att föreningarna man samarbetar med är demokratiska. I ansökan om pengarna får man kryssa i en ruta för att intyga att så är fallet.

Myndigheten gör inga egna kontroller av de föreningar som ingår i projektet.

– Nej, och det är ju en intressant avvägning hur stor kontrollapparat man ska ha. Det kan man diskutera. Men i det här fallet så är det helt enkelt uppbyggt på det här sättet. 

Den här informationen om Grupp 194 finns ju bara en googling bort. 

– Ja, det kan man tycka i varje enskilt fall men här är det ju det systemet vi har, att den sökande måste gå i god för sina samarbetspartners. Och Grupp 194 beskrivs i ansökan som en lokalt förankrad aktör som bedriver läxhjälp, föreläsningar, studiecirklar, kulturevenemang och har ett stort antal medlemmar från Palestina och Syrien. Det är det som står.

Strax innan sommaren beviljades Grupp 194 Malmö också 71 581 kronor i statligt bidrag för läxhjälp. 

”Bankomat för oseriösa aktörer”

Enligt Magnus Ranstorp, forskare vid Försvarshögskolan, är det sällan statliga bidrag till civilsamhället följs upp på ett trovärdigt sätt. Han menar att systemet med projektpengar i viss mån kommit att bli som en ”bankomat för oseriösa aktörer”.

– Det går ju inte att kontrollera att demokratin stärks och utvecklas om man inte har koll på verksamheten längre ner och ut i kapillären. När det handlar om stora skattemedel som skyfflas över till civilsamhället så är det problematiskt att det inte görs evidensbaserade kontroller och utvärderingar. Säpo har påtalat att det behövs ett kunskapscentrum för att säkerställa att de statliga bidragen inte går till olämpliga föreningar. Det tycker jag är en bra idé.

Är man en myndighet som inte har kontrollmekanismerna på plats så ska man heller inte dela ut några pengar, menar Ranstorp.  

– I slutändan måste man fråga sig om det lämpligt att statliga eller kommunala medel går till en organisation med kopplingar till väpnad kamp i ett annat land.

Vill inte ställa upp på intervju

Rosengårds folkets hus som står bakom själva ansökan vill inte ställa upp på någon intervju. De gör i stället ett uttalande via mail:

Vi känner inte till att Grupp 194 Malmö har spridit antisemitisk eller terror hyllande propaganda. Detta är inte information som vi tagit del av tidigare. Vi har nu haft en dialog med Grupp 194 Malmö som inte känner igen sig i den bild som media har spridit om dem tidigare. 

Rosengårds Folkets Hus är en politiskt och religiöst obunden förening. Vi tar avstånd från odemokratiska tillvägagångssätt för att uppnå fred.

Läs mer:

Sjöstedt hade möte med terrorkopplad grupp 

Delegationen mot segregation (DELMOS)

... är en statlig myndighet som inrättades den 1 januari 2018, med uppdrag att bidra till att minska och motverka segregation i samhället och förbättra situationen i socioekonomiskt utsatta områden.


Se mer:

I många år rörde sig den här mannen från Göteborg i extrema islamistiska kretsar. Trots sina kontakter har han fått behålla sina vapen. Först nu har hans två gevär blivit omhändertagna – men inte pågrund av sina extremistkontakter.