Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Lyxligan härjade fritt – stal bilar för miljoner

En Range Rover, värd 1 165 000 kronor, utsattes för stöldförsök.
Foto: Polisen
I en lastbil hittade polisen en stulen BMW.
Foto: Polisen
I noga nedskrivna anteckningar hade tjuvarna planlagt sin stöldturné.
Foto: Polisen
Två män åtalas för stölderna.
Foto: Polisen
Ligan misstänks för att ha fört ut bilar ur Sverige via Ystad och Trelleborg.
Foto: Polisen
Den stulna BMW:n hittades lastad, på en lastbil.
Foto: Polisen

En lyxbilsliga härjade i södra Sverige och stal bilar som tillsammans värderades till miljonbelopp.

I en bok förde ligan noga anteckningar över de dyraste bilarna i området, och på vilka adresser de hade lokaliserats.

Efter en biljakt kunde polisen gripa två män – och därefter finna en efterlyst BMW.

Bilar för miljontals kronor stals, eller var nära att bli stulna, när en lyxbilsliga härjade i södra Sverige. Det var under förra året som tjuvarna plundrade flera garage, efter en noga utförd planering.

I ett anteckningsblock har ligan skrivit upp dyra bilar, samt på vilken adress de kan lokaliseras. 

"Anteckningsboken innehåller uppgifter om bilmodeller kopplade till bostadsadresser inklusive orter. I förekommande fall finns även registreringsnummer angivet efter adress och bilmodell. [...] Även uppgifter om "alarm" och "kamera" finns i flera fall", står det i förundersökningsprotokollet.


LÄS MER: Kriminell åkte fast med stulna smycken i lyxbil


En Range Rover, värd 1 165 000 kronor, utsattes för stöldförsök den 16 mars i Växjö. Samma Range Rover står omnämnd i ligans anteckningar.

Foto: Polisen

Även en BMW, värd 650 000 kronor, finns att hitta i blocket. Bilen stals någon gång mellan den 13 och 14 november i Vimmerby. Flera sidor i anteckningsboken är fyllda med olika adresser med tillhörande bilar.

Greps efter jakt

De två männen som misstänks, och åtalas, för lyxbilsstölderna greps efter en biljakt i Vislanda. Det var under en spaningsinsats, då polisen sökte efter stulna bilar i Nässjö och Vimmerby, som en polispatrull hade ögonen med sig. Båda männen sågs i en svart Golf, som polisen slutligen fick stopp på.

En svart Nokiatelefon ska ha kastats ut från bilen, något som en av ligamedlemmarna, en 40-årig man, enligt förhör menar sig inte har något minne av. 

Ytterligare sex mobiltelefoner anträffades i mannens bil. Den andra mannen, en 36-åring, kopplas till flera telefoner – vars syfte misstänks ha varit att användas vid enskilda brott, innan de sedan skulle kasseras.


LÄS MER: Lyxbil sprängdes i Malmö under natten


Vid en husrannsakan hos den 40-årige mannen hittades ett hyreskontrakt för ett garage. När poliserna tog sig in i garaget möttes de av mängder av diverse utrustning, bland annat störningssändare för att blockera låssignaler, verktyg, registreringsskyltar och databoxar till en rad olika bilfabrikat.

I närheten av garaget stod en vit lastbil. I lastbilen hittades den stulna BMW:n från Vimmerby.

I lastbilen hittades den stulna BMW:n.
Foto: Polisen

Levererade bil till Polen

Ligan misstänks för att ha fört ut bilar ur Sverige via Ystad och Trelleborg. 

Bara timmarna innan de två männen greps ska 40-åringen ha levererat en stulen bil till Polen. Fordonet blev stulet natten innan i Vetlanda och registreringsskyltarna byttes ut, innan den sattes på färjan till Polen.

På onsdag börjar rättegången mot de två misstänkta männen. De åtalas bland annat för grovt häleri och förberedelse till grov stöld. Det yrkas att båda männen ska utvisas från Sverige under tio års tid.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!