Flera personer har hört av sig till Vellinge kommun med påstötningar om tiggarna. De vill se åtgärder eftersom de känner sig påhoppade och upplever att de hindras att gå in i butikerna. Chefen på Ica Supermarket i Skanör, Jonas Rosberg, välkomnar ett tiggeriförbud. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENFlera personer har hört av sig till Vellinge kommun med påstötningar om tiggarna. De vill se åtgärder eftersom de känner sig påhoppade och upplever att de hindras att gå in i butikerna. Chefen på Ica Supermarket i Skanör, Jonas Rosberg, välkomnar ett tiggeriförbud. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Flera personer har hört av sig till Vellinge kommun med påstötningar om tiggarna. De vill se åtgärder eftersom de känner sig påhoppade och upplever att de hindras att gå in i butikerna. Chefen på Ica Supermarket i Skanör, Jonas Rosberg, välkomnar ett tiggeriförbud. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Det lokala förbudet mot tiggeri i Vellinge väntas röstas igenom med bred majoritet i kommunfullmäktige i slutet av september. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTENDet lokala förbudet mot tiggeri i Vellinge väntas röstas igenom med bred majoritet i kommunfullmäktige i slutet av september. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
Det lokala förbudet mot tiggeri i Vellinge väntas röstas igenom med bred majoritet i kommunfullmäktige i slutet av september. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN
"Jag tycker att det är viktigt att man vågar lyfta även svåra frågor och att de kan diskuteras utan att man ska få en stämpel", säger Carina Wutzler, M, kommunstyrelsens ordförande i Vellinge. Foto: BJÖRN LINDGREN /TT / TT NYHETSBYRÅN"Jag tycker att det är viktigt att man vågar lyfta även svåra frågor och att de kan diskuteras utan att man ska få en stämpel", säger Carina Wutzler, M, kommunstyrelsens ordförande i Vellinge. Foto: BJÖRN LINDGREN /TT / TT NYHETSBYRÅN
"Jag tycker att det är viktigt att man vågar lyfta även svåra frågor och att de kan diskuteras utan att man ska få en stämpel", säger Carina Wutzler, M, kommunstyrelsens ordförande i Vellinge. Foto: BJÖRN LINDGREN /TT / TT NYHETSBYRÅN
Förslaget om tiggeriförbud har väckt kraftiga reaktioner. Foto: BJÖRN LINDGREN /TT / TT NYHETSBYRÅNFörslaget om tiggeriförbud har väckt kraftiga reaktioner. Foto: BJÖRN LINDGREN /TT / TT NYHETSBYRÅN
Förslaget om tiggeriförbud har väckt kraftiga reaktioner. Foto: BJÖRN LINDGREN /TT / TT NYHETSBYRÅN

Förbudet mot tiggeri splittrar kommunen

Publicerad

– Fantastiskt bra!

Ica-handlaren Jonas Rosberg i Skanör knäpper armarna bakom huvudet, lutar sig tillbaka i sin kontorsstol och tackar kommunledningen i Vellinge för beslutet att införa ett lokalt förbud mot tiggeri.

Det skånska initiativet fick snabbt uppmärksamhet och efterföljare - bland annat har Moderaterna på nationell nivå lagt ett förslag om tiggeriförbud och fler kommuner följer nu noga vad som händer nere i Skåne.

Men vad ska konsekvenserna bli? Vad säger invånarna? Och varför just Vellinge?

Regnet som faller över Näset i sydligaste Skåne bär en känsla av tveksamhet, det varken öser eller duggar ner. Det är mest blött och grått och ganska ruggigt en dag i början av september.

På parkeringen utanför Ica skyndar kunder in och ut ur butiken och det ser ut som vilken svensk välmående småstad som helst. Men till skillnad från hur det brukar se ut sitter det ingen tiggare där, varken på det lilla torget eller utanför butiken.

– Inte? Då har de åkt därifrån nyss. De sitter där varje dag annars, säger Jonas Rosberg, Ica-handlaren på orten som har kontor på övervåningen i sin affär.

Han förklarar att tiggarna brukar komma på morgonen och bli avsläppta ur en bil.

– Det är det där man måste motarbeta. Människohandel. Detta är förmodligen organiserat.

En tiggare - eller flera?

Hur många tiggare det handlar om är oklart. Jonas pratar om dem i flertal. 

– Jag har bara sett en, en man. Någon gång har det kommit en kvinna också för att byta av honom, men vanligtvis är det bara han som sitter där. Han brukar hjälpa folk med att bära kassar till bilarna, jag tycker inte att det har varit så störande, säger en kvinna som ofta rör sig i området.

Susie Cederholm, 66, pensionär, Skanör:"Ett förbud mot tiggeri är helt vansinnigt och helt fel väg att gå. Det känns som om man på det här viset sparkar på någon som redan ligger. Egentligen är det ju deras hemländer som har ansvaret".Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Men tiggeriet i Vellinge kommun har uppfattats som så störande att Moderaterna lagt ett förslag om att förbjuda tiggeri i några områden i Skanör, Höllviken och Vellinge. Frågan kommer att avgöras på kommunfullmäktige senare i september. Förslaget kommer med största sannolikhet att godkännas eftersom partiet har egen majoritet.

Vellinge är ett mycket starkt M-fäste och uppmärksamheten kring Vellingemoderaternas förslag blev enorm. Och så sent som den 5 september presenterade Moderaterna på riksplanet ett förslag om ett nationellt förbud mot tiggeri. Förslaget ingår nu i Moderaternas kriminalpolitiska program.

 

LÄS MER: M vill göra upp med S om tiggeri 

 

– Tiggeri är ingen väg ut ur fattigdom. Moderaterna vill därför ge kommunerna möjlighet att förbjuda tiggeri. Regeringen måste agera nu för att hindra att ett nytt skuggsamhälle växer fram i Sverige där människor är väldigt utsatta, sa partiets rättspolitiske talesperson, Tomas Tobé när förslaget presenterades.

Moderater i Åstorp vill ha tiggeriförbud

Förslaget kan antas på partistämman senare i höst. Men det var Vellinge som gick först och får nu närmast betraktas som galjonsfigurer och anförare av kravet på förbud mot tiggeri i Sverige. Redan har andra kommuner hört av sig till Moderaterna i Vellinge för mer information om hur processen har gått. Och i onsdags, 6 september, lämnade Moderaterna i Åstorp ett förslag under kommunstyrelsens möte om ett lokalt tiggeriförbud.

– Vi har länge pratat om att något måste göras, och nu har vi lyft frågan och skapat debatt. Det är jag glad för, men jag trodde inte att det skulle bli så stort nationellt, säger Carina Wutzler, M, kommunstyrelsens ordförande i Vellinge.

Först i Sverige är Vellinge dock inte. 2011 försökte sig Sala kommun på ett liknande förbud. De planerna stoppades senare av länsstyrelsen eftersom ett förbud inte var förenligt med ordningslagen. 

I ett försök att undkomma liknande hinder har Vellinge valt att begränsa förbudet till ett antal utvalda, centrala platser. Skulle det ändå inte funka är Carina Wutzler beredd att dra det till domstol.

Frågan om tiggeriförbud är känslig

Hon beskriver frågan som känslig och säger att hon var beredd på reaktioner. Hon upplever att politikerna som står bakom förslaget har ett brett stöd hos allmänheten.

– Merparten tycker att det är positivt att vi gör något, men det är också andra som tycker att vi har fel. Att det är inhumant och olyckligt. Det har jag full respekt för, och jag hoppas att alla kan respektera även den som tycker annorlunda. På båda sidor, säger hon.

"Det är väl ingen människa som sätter sig och tigger om det fanns andra alternativ? Jag är emot ett förbud", säger Victoria.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Småbarnsmamman Victoria är en av de som inte tycker om förslaget. Hon säger att det sänder fel signaler.

– Det är så typiskt att det är vår kommun som ska sättas i samband med något sånt här.

Gammal bild av Vellinge är inte rättvis

Hon syftar på bilden av Vellinge som ett näste där rasism och främlingsfientlighet är utbrett. Den bilden är välspridd och uppmärksammad även i medierna. Till exempel i mars förra året. Då rapporterade Sydsvenskan om hur ett forum för grannsamverkan på Facebook urartat i diskussioner där det spreds uppmaningar om hot om våld mot planerade flyktingboenden. Ett par månader senare fick personer som ideellt arbetade med flyktingar i kommunen hotfulla flygblad.

"Jag kan inte förstå att människor kan ha så mycket ilska i sig, att avsky en människa de inte känner. Tidigare hade Vellinge kommun en stämpel, det har vi lyckats tvätta bort. Nu är den tillbaka igen", säger Sofia Andersson, 37, från Falsterbo.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Sofia Andersson, 37, från Falsterbo:

– Vellinge kommun har haft en stämpel som rasistisk, den har man under flera år försökt tvätta bort. Nu kommer den tillbaka igen.

Carina Wutzler värjer sig mot jämförelser med rasism och främlingsfientlighet. Efter att den nya bosättningslagen trädde i kraft i mars 2016 har Vellinge tagit emot 180 flyktingar, sedan 2010 även ett flertal ensamkommande unga. Det avtalet har Migrationsverket senare sagt upp eftersom behovet har minskat. 

– Det är viktigt att inte blanda ihop sakerna, och jag tycker det är fel att dra upp gamla bilder och försöka vinkla frågan mot att det skulle handla om något annat. Ett förbud mot tiggeri har inte med någons bakgrund att göra. Även svenska medborgare skulle omfattas av det.

– Jag tycker att det är viktigt att man vågar lyfta även svåra frågor och att de kan diskuteras utan att man ska få en stämpel, säger hon.

Vad är det med en tiggare som provocerar så hårt?

Vellinge är en av de allra rikaste kommunerna i Sverige och utmärker sig bland annat genom att ha bland de lägsta skattesatserna i landet. Det har för övrigt manifesterats på den välkomstskylt som i över tio år stod längs motorvägen på gränsen mellan Malmö och Vellinge: Välkommen till Vellinge kommun - Här är friheten större och skatten lägre!"

Skylten blev både sågad och hyllad och 2015 togs den bort och kommunen fick en ny slogan: Bättre utsikter. 

Kommunen kan också stoltsera med flera topplaceringar i olika rankingar. Bland annat får skolorna så gott som alltid bra betyg och kommunen har flera gånger utsetts till Årets Skolkommun. 

Vad är det då med en tiggare med en mugg i handen som provocerar så hårt att kommunledningen är beredda att gå till domstol, om det behövs, för att få ett stopp på tiggeriet?

Ett av skälen till förslaget är att näringsidkare och andra i kommunen kommit med påstötningar. Människor känner sig antastade när de rör sig i det offentliga rummet. 

– Det är allt från att man tycker att man blir hindrad från att gå in i butiker, man känner sig påhoppad, till att man gör sina personliga behov i anslutning till platserna, har Carina Wutzler tidigare sagt.

Kunder tycker att tiggarna är påstridiga

Jonas Rosberg bekräftar kommunalrådets ord.

– Många tycker att de är påstridiga. Jag har fått mejl från kunder som sagt att om jag inte gör något åt det här kommer de inte att handla i min butik längre.

"De får sitta vid väggen, inte vid entrén", säger Jonas Rosberg som driver Ica Supermarket i Skanör. Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Därför har han sagt åt tiggarna att de inte får stå i eller i anslutning till entrén, däremot får de vara några meter längre ner längs fasaden.

– Då är de fortfarande i blickfånget från parkeringen och kan göra det de gör, sin uppgift. Jag kan ju inte förbjuda dem att vara här eftersom det inte är förbjudet att tigga, därför har sagt åt dem att de kan vara vid väggen en bit bort.

Lars Berg, 74, pensionär, Skanör:"Det är löjligt. Om man har problem med att gå förbi en person som sitter och tigger är det väl bara att titta ner i marken och låtsas som om det regnar. Personen sitter ju bara där. Jag ser inget problem.Foto: JENS CHRISTIAN / EXPRESSEN/KVÄLLSPOSTEN

Utanför Ica på Stortorget i Vellinge är det rätt folktomt. Precis utanför entrén, under skärmtaket, ligger en filt och ett bylte. Det tillhör en ung kvinna från Rumänien som under de senaste åren har suttit där med sin kopp. På en liten skylt hälsar hon att hon snart ska åka hem till sina barn i Rumänien igen. Hon tackar för stödet, gåvorna och kärleken hon fått av hela kommunen. Hon tycker verkligen om Vellinge. Och Vellingeborna. 

I bland brukar hon städa kring entrén när det är för smutsigt, berättar folk som rör sig kring torget.

– Hon är så rar den flickan och hon har inte stört mig. Jag tycker att ett förbud är fel väg att gå, säger Gunlis Möller, 73.

Vellinge röstar om tiggeriförbud i september

Men kommunledningen tycker annorlunda och den 20 september röstas förslaget med all sannolikhet igenom vid kommunfullmäktige. Politikernas förhoppning är att det kan börja gälla från årsskiftet.

I Skanör understryker Jonas Rosberg att han tycker synd om de som tigger.

– Det är inte tiggaren i sig som det här syftar mot, det är företeelsen. I grund och botten är det synd om de här människorna. Härifrån skänker vi även pengar till organisationer som hjälper dem. Men det är bra att kommunen nu skickar en signal om att det är oacceptabelt med tiggeri.

Enligt honom har det funnits tiggare kring butiken i två, tre år. Varje dag, säger han, går han ut och pratar med den som sitter där och frågar om allt är okej. Sedan visar han personen till platsen vid väggen.

– Man får ju en slags relation till vissa, men alla kan ju inte engelska, eller det är det de säger i alla fall.

Om de lämnar platsen efter förbudet, kommer du att sakna dem då?

– Nej, det tror jag inte. Men det är utsatta människor det handlar om och det är klart att jag säkert kommer att tänka på dem. Det är tragiskt att de ska behöva ha det så här, men det är deras hemländer som ska ta hand om det, säger Jonas Rosberg.

Människorättsorganisationen Amnesty International anser att det föreslagna tiggeriförbudet strider mot mänskliga rättigheter och kommer att starta en namninsamling mot det. Organisationen planerar även en demonstration i Vellinge, enligt ett pressmeddelande.

Relaterade ämnen
Magnus Andersson
Magnus Andersson

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag