Tilda Ragnarsson, 18, är kritisk till att rektorn säger nej till att vifta med flaggor. Foto: PrivatTilda Ragnarsson, 18, är kritisk till att rektorn säger nej till att vifta med flaggor. Foto: Privat
Tilda Ragnarsson, 18, är kritisk till att rektorn säger nej till att vifta med flaggor. Foto: Privat
Svenska flaggan hissades dock som vanligt och man hade skolavslutning i kyrkan.Svenska flaggan hissades dock som vanligt och man hade skolavslutning i kyrkan.
Svenska flaggan hissades dock som vanligt och man hade skolavslutning i kyrkan.
Studenterna ville även spela Zlatan Ibrahimovics tolkning av nationalsången. Men även där fick de nej av rektorn. Foto: Stephane AllamanStudenterna ville även spela Zlatan Ibrahimovics tolkning av nationalsången. Men även där fick de nej av rektorn. Foto: Stephane Allaman
Studenterna ville även spela Zlatan Ibrahimovics tolkning av nationalsången. Men även där fick de nej av rektorn. Foto: Stephane Allaman

Förbud mot flaggor och nationalsång

Publicerad

Eleverna på Sunnerbogymnasiet i Ljungby förbjuds att vifta med olika länders flaggor och att spela Zlatans version av nationalsången vid utspringet, rapporterar P4 Kronoberg.

– Svenska flaggan har inte varit tabu innan, men nu är det som att främlingsfientliga krafter har tagit över den, säger eleven Tilda Ragnarsson, 18.

Gymnasieeleverna ville uppmärksamma att de är en mångkulturell klass. Därför ville de vid studenten vifta med olika länders flaggor och spela Zlatan Ibrahimovics tolkning av nationalsången.

– Vi är en mångkulturell klass, vilket är jätteroligt. Därför ville vi göra det här för alla i klassen. Alla var med på detta, säger Tilda Ragnarsson.

"Vill inte riskera något"

Men rektorn Jimmie Nilsson säger nej. Motiveringen är att sång och flaggor kan misstolkas – och att man inte vill skapa diskussion.

– Vi vill inte riskera att någon ska känna sig kränkt på denna glädjefyllda dag. Vi har erfarenhet av att man velat ha en flagga från ett speciellt land och då vill plötsligt någon annan elev, som kanske har främlingsfientliga åsikter, gå ut med svenska flaggan runt sig, och det tycker inte vi är lämpligt just vid utspringet. Det är jättesynd att det är på det här viset, att vi inte ska kunna använda flaggor, säger han till P4 Kronoberg.

– Det handlar inte just om nationalsången men vi har dåliga erfarenheter av att elever drar detta till sin spets och väljer nästa låt och nästa låt. Det ena leder till det andra och plötsligt har Zlatans nationalsång blivit en diskussion om något helt annat.

Han säger att flaggförbudet vid utspringet infördes redan förra året av just den orsaken.

– Någonstans kan jag förstå eleverna, men jag vill inte riskera något, säger han till Smålänningen.

"Tråkigt med diskussion"

Skolan hissar dock den svenska flaggan som vanligt, och man har avslutning i kyrkan, skriver Dagens Nyheter.

Eleverna är besvikna och har motvilligt fått välja en annan låt.

– Det är tråkigt att det ens ska behöva bli en diskussion om det här men vi respekterar rektorns beslut och har valt en annan låt än nationalsången. Vi har absolut inga främlingsfientliga åsikter och hade valt Zlatans låt för att den passade bra för alla. Svenska flaggan har inte varit tabu innan, men det är som att främlingsfientliga krafter har tagit över den, säger Tilda Ragnarsson.

Jennie Lundgren, vice ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Ljungby för Moderaterna, tycker att diskussionen är sorglig. I ett inlägg på Facebook skriver hon:

"Är det konstigt att fler och fler röstar på SD när vår egen nationalsång och flagga är tabu?! När vi inte kan vara stolta för Sverige utan att vara rädda för att bli kallade rasister och skapa diskussioner."

Kvällsposten har sökt rektorn.

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Läs fler nyheter i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag