"Förbjud skottsäkra västar – så minskar våldet i Malmö"

Västen beslagtog polisen vid en rutinkontroll av en 17-årig mopedförare i Malmö. Föraren hade en passagerare och körde vårdslöst – och visade sig vid polisens kontroll ha flera vapen med sig och dessutom bära skottsäker väst.
Foto: Polisen
Allan Widman, L, menar att utbrett bruk av skyddsväst gör att våldsnivån trappas upp. Nu motionerar han om ett förbud för privatpersoner att köpa dem.
Foto: SVEN LINDWALL

Skottsäkra västar ökar våldet i Malmö.

Det menar Allan Widman, L, som nu vill förbjuda dem.

– Om bärandet av skyddsväst blir mer allmänt så innebär det ett bejakande av våldet i vårt samhälle. Det blir "naturligt", säger han.

Skyddsvästar är redan i dag klassade som krigsmateriel i lagen, vilket gör att speciella regler gäller för handel med dem.

Privatpersoner kan däremot fritt köpa sig en skottsäker väst enligt gällande regler.

Det vill Allan Widman, skånsk riksdagsledamot (L) och ordförande för försvarsutskottet ändra på – för att få ner våldet.

– Om man själv känner att man är skyddad, så tror jag att det sänker tröskeln för våldsanvändning, säger Allan Widman.

Riksdagsledamot Allan Widman: Innebär att våldet bejakas

Unga kriminellas nya vana att gå i skyddsväst förändrar också gruppens beteende, anser han. 

– Om bärandet av skyddsväst blir mer allmänt så innebär det ett bejakande av våldet i vårt samhälle. Det blir "naturligt", säger han.

Han menar sig ha sett bevis för att det finns en ny kultur bland kriminella.

– Jag har ingen rapport eller så, men att det har blivit vanligare att gå i skyddsväst, det har jag förstått när jag besöker polisen här i Malmö, sett över några års tid, säger han och fortsätter:

– Det gäller nog storstäder generellt. Men Malmö sticker ju ut när det gäller skjutningar på allmän plats, särskilt de senaste åren.

Allan Widman lämnade på onsdagen in motionen om skyddsvästar, något som Sydsvenskan och HD var först med att skriva om. Förslaget går ut på att köparen måste visa att skyddsvästen ska användas lagligt, till exempel i arbete som ordningsvakt.

– Jag tycker att man borde söka tillstånd. Då måste man kunna visa upp vilken legitim användning det gäller, säger Allan Widman.

Företagaren: Stoppar var femte

Kvällsposten har talat med en skånsk företagare som säljer olika jakttillbehör och även skyddsvästar. Företagets policy är redan i dag att bara sälja till personer med legitimt syfte att använda västen.

– Mellan tummen och pekfingret skulle jag säga att jag avvisar vart femte köp, säger företagaren.

Han har upplevt en ökning av intresset för skyddsvästar under det senaste året.

– Min bedömning är att det inte är de seriösa köparna. Man hör direkt att de har en väldig okunskap: "Vilka vapen tar de? Tar de alla vapen?", säger företagaren.


Följ utvecklingen i Kvällspostens app – ladda ner den gratis här: Iphone eller Android.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!