Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Förarens egna ord om vansinnesfärden

Enligt vittnesuppgifter ska bilen ha kört i närmare 150 km/h, precis innan den krockade.
Foto: Christian Örnberg
Vansinnesfärden ägde rum på den hårt trafikerade Amiralsgatan mitt i Malmö.
Foto: Christian Örnberg
På grund av den höga hastigheten blev kraschen våldsam och sammanlagt kom tre personer till skada.
Foto: Christian Örnberg

Mannens vansinneskörning i Malmö kostade nästan livet på en mamma och hennes bebis.

I förhör berättar föraren om hur tankarna gick under färden.

– Jag vet inte varför jag gjorde så, det var så många tankar i huvudet samtidigt, säger han.

Det var den 11 februari som vansinnesfärden ägde rum på Amiralsgatan i Malmö.

En polisbil lade märke till att en silvrig Mercedes körde lite smått vårdslöst i trafiken, vilket fick poliserna att följa efter bilen. Bilen fortsatte att köra vårdslöst, och poliserna valde då att slå på blåljusen och ta upp jakten.

En sällan skådad biljakt påbörjades därefter.

Polisen följde efter den silvriga Mercedesen i hög hastighet, men eftersom man var tvungen att garantera trafikanternas säkerhet kunde man inte hålla jämna steg. Enligt vittnesuppgifter körde nämligen Mercedesen i närmare 150 kilometer i timmen – på en 40-väg.

Livshotande skador

Biljakten pågick från Drottninggatan till Nobeltorget och skulle komma att få ett våldsamt slut.

Strax efter Nobeltorget tappade mannen i 20-årsåldern kontrollen över bilen, och i full fart körde han rakt in i en parkerad bil längs med Amiralsgatan. Mercedesen fortsatte sedan framåt och kolliderade med flera bilar innan den stannade.

Vittnen från platsen har beskrivit det som att en av de stillastående bilarna "flyger upp i luften" och att det ska ha bildats ett stort rökmoln runt bilarna.

I samband med den våldsamma kraschen ådrog sig en mamma och hennes spädbarn livshotande skador. De båda ska dock ha klarat sig, om än med allvarliga skador som kräver ett stort vårdbehov.

De fyra personerna som färdades i bilen kunde senare gripas och kunde alla höras av polisen kort efter incidenten

"Ville inte skada någon"

Föraren åtalas nu för grov vårdslöshet i trafik, vållande till kroppsskada, olovlig körning och obehörigt avvikande från trafikolycksplats.

Utöver detta kommer han även att åtalas för narkotikabrott i samband med vansinnesfärden.

I förhör med polisen nekade mannen inledningsvis till att ha kört bilen, men senare erkände han att det var han som satt bakom ratten. Han berättade då att han inte ville stanna eftersom hans körkort var indraget, och en olovlig körning hade förlängt tiden som körkortet skulle vara indraget.

Han menar också att han försökte undvika att någon utomstående kom till skada.

– En vän till mig har varit med om samma sak, men han tog någons liv då. Därför försökte jag komma till en så pass bra bilväg som möjligt, för att ingen skulle komma till skada. Jag fick köra snabbt för att komma bort från polisen som inte ville lämna mig, säger han i förhör och fortsätter:

– Jag tänkte jättemycket på trafikanterna, jag ville inte skada någon

Grova brott

Mannen har tidigare dömts för flera brott, bland annat vid upprepade tillfällen för just olovlig körning.

Utdrag ur förhören

Mannen om varför han inte stannade för polisen:

"Hade jag stannat hade jag fått en till olovlig körning på plats. Jag ville inte stanna eftersom mitt körkort tidigare hade dragits in under 16 månader, jag ville få tillbaka det så snabbt som möjligt."

Mannen om påkörda kvinnan och bebisen:

"Hon var på fel plats vid fel tillfälle. Det var en mardröm för mig, det värsta för mitt samvete är att skada någon som inte behövde bli skadad. Jag försökte hjälpa till genom att lyfta bilen. Sen anlände fler poliser samt ambulans och brandkår, det var då jag gick min väg"

Mannen påstod att han inte ville skada någon:

"Jag hade hela tiden tankarna på att inte skada någon. Jag varnade trafikanter och tutade ganska mycket, jag försökte uppmärksamma alla på att jag var på väg. Inne i stan körde jag inte gasen i botten, jag gasade på först när jag var på väg ut från stan.