Gå direkt till sidans innehåll

Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Föräldrarna planerade döda barnen i månader

Polisutredningen har försenats av bland annat skjutningar i Malmö som gjort att bland annat att protokollet av den rättskemiska analysen dröjt.
Foto: JENS CHRISTIAN
Familjens vänner, bekanta och flickornas skola chockades av beskedet att mamman, pappan och deras två döttrar hittats döda den 9 januari i år i familjens villa i Bjärred.
Foto: PEO MÖLLER
Förundersökningsledaren Stefan Svensson håller presskonferens på tisdagen.
Foto: EXPRESSEN
Förundersökningsledare Stefan Svensson.
Foto: Fritz Schibli

I dag vid en presskonferens hos polisen i Malmö avslöjas tidigare hemliga uppgifter om mordutredningen av dödsfallen i Bjärred.

Två flickor, 11 och 14 år, låg döda i en villa tillsammans med sina föräldrar. I villan fanns ett avskedsbrev som föräldrarna undertecknat.

Stefan Svensson, polisens förundersökningsledare, redogjorde för hur familjen dött och att det var ett beslut som föräldrarna planerat redan under hösten 2017.

Han lämnade detaljerad information om utredningen, något som Stefan Svensson fått de efterlevandes godkännande att göra.

– Vi har haft en fortlöpande kommunikation med de efterlevande. De vet vilken information vi lämnar i dag, säger Stefan Svensson.

En polispatrull kallades till villan vid 15-tiden den 9 januari år efter att pappans chef hade blivit orolig och kontaktat polisen. 

Villan var låst och gardiner fördragna men genom en glipa kunde poliserna se en man som hängt sig. De fick då order att krossa en ruta och gå in i huset.

Polisens analys av avskedsbrevet

I villan hittade poliserna de två döttrarna nerbäddade i sina sängar. 

Mamman låg i sin säng. Pappan hade tagit sitt eget liv.

– På kvällen startades ett digert utredningsarbete. Ganska snabbt kan man utesluta att det finns en utomstående gärningsman, säger Stefan Svensson.

I huset fanns ett testamente, ett avskedsbrev och praktisk information till efterlevande.

– Namnteckningarna på avskedsbrevet är autentiska. Det är föräldrarna som undertecknat, säger Stefan Svensson.

Han uppger att båda föräldrarna är misstänkta för mord. Det bygger bland annat på den information som föräldrarna lämnat i sitt avskedsbrev men också på det utredningsmaterial som finns.

Det finns inget som tyder på att barnen förstod att de skulle dö, enligt Stefan Svensson.

Föräldrarna tog gemensamt beslut

Under hösten 2017 hade föräldrarna gemensamt bestämt att ta sina och barnens liv. Det framgår av avskedsbrevet.

– Anledningen är att båda barnen fått diagnosen på sjukdomen ME, kroniskt trötthetssyndrom. I sitt brev skriver föräldrarna att "ingen av oss kommer att kunna leva något egentligt liv", säger Stefan Svensson.

I datorer har polisen hittat information som styrker detta, uppger han.

– Dödsorsakerna är följande. Ett av barnen har dött av strypning eventuellt i kombination av kvävning, andra barnet har dött av kvävning. Mamman har dött av kvävning eventuellt strypning. Pappan har tagit sitt liv genom att hänga sig, säger Stefan Svensson.

I utredningen finns ett omfattande material. Den har bedrivits som om det vore en mordutredning trots att det tidigt stod klart att ingen utanför familjen varit inblandad i dödsfallen.

Polisen: ”Vi har fått otroligt många frågor”

– Vi har fått otroligt många frågor om det här ärendet, både från medier och allmänheten, säger Ewa-Gun Westford, talesperson för polisen region syd och fortsätter.

Snart har elva månader gått sedan händelsen. Utredningen har pågått fram till nyligen, trots att analyser legat klara under en längre tid.

– Kriminalteknikerna har haft mycket att göra bland annat på grund av skjutningar och mord som inträffat i Malmö, säger förundersökningsledaren Stefan Svensson.

Hans uppgift har varit att komma sanningen så nära som det någonsin går. I det arbetet ingår resultat som tagits fram av kriminaltekniker, rättsläkare och rättskemiska analyser samt ett stort antal förhör med vänner och bekanta till familjen men också personal vid flickornas skola.

LÄS MER: Framgångsrika parets liv före mordbeslutet

Ewa-Gun Westford, talesperson för polisen region syd.
Foto: JOHAN NILSSON/TT NYHETSBYRÅN

Arbetsgivare slog larm  

Av en sådan utredning ska det till exempel framgå dödsorsak och ungefärlig tidpunkt men också annat.

I Stefan Svenssons uppdrag ingår också att försöka slå fast vem som dödat vem, varför och hur.

– Vi går inte in på vem som gjort vad, säger han.

Han uppger att polisens utredning visar att ingen hade sett tecken som hade kunnat förhindra föräldrarnas beslut.

– Vi har inte sett någon utlösande faktor, säger Stefan Svensson.

Lärare som gav barnen hemundervisning har i förhör inte berättat eller beskrivit något som de uppfattade som onormalt hos familjen.

LÄS MER: Diagnosen ME delar läkarna i två läger 

Bjärred är en idyll i Lomma kommun.
Foto: JENS CHRISTIAN
Familjen hittades död i villan.
Foto: JENS CHRISTIAN

Bjärred – en idyll

Bjärred är en idyll i Lomma kommun. Skolorna rankas som några av de bästa i Sverige. Föräldrarna hade tät kontakt med döttrarnas skola.

LÄS MER: Analysen klar – men svaren om Bjärred-morden dröjer 

Led av kronisk trötthet

Båda flickorna led av kronisk trötthet och hade fått diagnosen ME som gjorde det svårt för dem att orka med en ordinarie skolgång. Det framgår av protokoll som upprättats efter att föräldrarna haft möte med personal från döttrarnas skola.

Under dessa möten har föräldrarna diskuterat och planerat döttrarnas skolgång  med bland annat rektor, skolsköterskan, kurator, psykolog och lärare. Föräldrarna var engagerade och visade omtanke om döttrarna.

Nyfiken och social

Den äldre flickan var ”nyfiken på lärandet” och att den yngre var ”mycket social och noggrann", enligt protokoll som Kvällsposten tagit del av. Men den kroniska tröttheten var samtidigt ett hinder för flickorna. 

– Det finns alltid risk att man litar för mycket på föräldrarna. Borde vi sett eller hört något? Skulle vi ha sett signaler? I mitt hjärta känner jag att nej här finns inget mer jag kunde gjort, har rektorn Margareta Strand Karlsson tidigare sagt till Kvällsposten

Dödsfallen i Bjärred

3 januari 2018

Föräldrarna upprättar gemensamt ett testamente. Det är upprättat i Bjärred. Bekanta till dem bevittnar deras namnteckningar.

Testamentet är detaljerat och paret anger tydligt hur deras kvarlåtenskap ska fördelas. Döttrarna, 11 år och 14 år, gamla nämns inte i testamentet.

9 januari 2018

Mannens arbetsgivare kontaktar polisen efter att ha misslyckats få kontakt med honom. I familjens villa hittar polisen samtliga familjemedlemmar som är döda.

19 januari 2018

Vid en presskonferens meddelar Lina Isaksson, presschef vid polisen i Region Syd, att kriminaltekniker hittat ett avskedsbrev undertecknats av både mamman och pappan. Föräldrarna ska enligt Lina Isaksson ha varit överens om att döda sina barn och sedan ta sina egna liv.