Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Mamma och pappa klämde sin oönskade baby till döds

Dagens toppnyheter – utrikes
Här på Rigshospitalet i Köpenhamn fick den lilla flickan avancerad specialistvård för sina skador. Men läkarna kunde inte rädda hennes liv.Foto: FOTOGRAF TOMAS BERTELSEN / COPYRIGHTTOMAS BERTELSENGAMMEL KONGEVEJ 33ADK-1610

Flickan var aldrig önskad av sina föräldrar. Sju veckor efter att hon fötts dog hon med mycket svåra skador.

Föräldrarna klämde henne bland annat i avsikt att döda henne.

– Det finns inga förmildrande omständigheter här, säger domaren Henrik Munkholm efter att föräldrarna dömts.

Flickan föddes i Danmark i mars 2019, ett par månader för tidigt. Varken hennes mamma eller pappa ville ha henne. Under förhandlingarna i domstolen kom det bland annat fram att paret försökte provocera fram en abort under graviditeten.

När hon föddes hamnade hon i kuvös på sjukhuset men under vårdtiden försämrades hennes tillstånd. I samband med det upptäckte personal att hennes ena lunga var punkterad. Bara en vecka senare punkterades även den andra lungan.

Flickan hade flera frakturer

Efter sju veckor beslöt läkarna att stänga av respiratorn och flickan fick somna in. Då hade hon flera frakturer på kraniet och på revbenen.

Enligt domstolen mördades hon av sin mamma och pappa genom att de utsattes henne för så svårt våld att hon dog. Bland annat klämde de hennes kropp och orsakade flera frakturer på revbenen. Åklagaren stödde sig på teknisk bevisning som textmeddelanden som skickats mellan dem.

”Kläm på henne igen. Det viktigaste är att du ska klämma henne”, skrev mannen till mamman dagen efter att flickans ena lunga punkterats, rapporterar Ekstrabladet.

I ett annat meddelande frågade han: När dör hon?

Mamman utvisas

Paret ställdes mot sitt nekande inför rätta misstänkta för mord. Åklagaren yrkade 16 års  fängelse men tingsrätten i Glostrup dömde på torsdagen båda två till 14 års fängelse.

Mamman ska också utvisas på livstid. Pappan är dansk medborgare och kan inte utvisas.

– Rätten är enig. Det finns inga förmildrande omständigheter. Det är synnerligen allvarligt eftersom det rör sig om ett försvarslöst barn och mordet har begåtts av föräldrarna som haft uppsåt att döda henne, sade domaren Henrik Munkholm efter att domen avkunnats.

Både mamman och pappan ska överklaga domen.

Tre kända rättsfall från Danmark