Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Föräldrar rasar mot arabiskalektioner

När två skolor i Östra Göinge införde arabiska efter elevernas önskemål ledde det till kritik från föräldrar. Obs! Arkivbild.

När rektorn på Kviingeskolan och Västerskolan lyssnade på elevernas önskan om att lära sig arabiska och införde det som elevens val, lät kritiken från föräldrarna inte vänta på sig.

– Någon har skrivit "om mina barn hade gått där hade jag velat bränna ner skolan". För mig är det en chock att man för den här typen av diskussioner i sociala medier, säger rektorn Catharina Rooth.

Efter att flera unga elever på Kviingeskolan och Västerskolan i Östra Göinge uttryckte en önskan om att få lära sig arabiska för att kunna prata med sina nyanlända klasskompisar bestämde sig rektorn Catharina Rooth för att införa språket som elevens val från årskurs 3. I början av veckan gick informationen ut till elevernas föräldrar och då uppstod en hätsk och kritisk diskussion gällande förslaget på sociala medier. I en av trådarna skriver flera vuxna att de vägrar att låta barnen lära sig arabiska, rapporterar Kristianstadsbladet.

Enligt den information som rektor Catharina Rooth har tagit del av stämmer det att tonen har varit hård på Facebook.

– Någon har skrivit "om mina barn hade gått där hade jag velat bränna ner skolan", säger Catharina Rooth. För mig är det en chock att man för den här typen av diskussioner i sociala medier.

Skriftlig kritik

Catharina Roth har också mottagit skriftlig negativ kritik från en förälder och pratat med flera föräldrar som ifrågasatt att man infört arabiska som elevens val.

För Catharina Roth handlar det om att möta elevernas önskan. Och är det minst 3-4 elever som visar intresse så blir det en grupp.

– Jag tycker det är otroligt spännande att de har den här önskan, säger hon.

Kviingeskolan har tidigare utmålats som ett exempel på en skola där integrationen fungerat bra och migrationsminister Tobias Billström har lovprisat arbetet man utfört.

– Jag blir ledsen och besviken över föräldrarnas reaktioner, utifrån allt arbete vi lägger. Vi har haft ett fantastiskt mottagande av nyanlända elever och barnen har velat kommunicera med dem, säger hon.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!