Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föräldrar larmar om våld på kungabarnens skola

Kungabarnen Josephine och Vincent inför första skoldagen på Tranegårdskolen i Köpenhamn. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Prinsessan Josephine och prins Vincent under familjens besök på Färöarna i augusti. Foto: E-PRESS PHOTO.COM / /IBL E-PRESS PHOTO.COM
Tranegårdskolen i KöpenhamnFoto: Google
Kronprinsparets yngsta barn, tvillingarna Josephine och Vincent går på den kritiserade skolan. Foto: STELLA PICTURES

Åtta föräldrar till barn på Tranegårdskolen i Köpenhamn vittnar om skoldagar fyllda av hot och våld. 

På skolan går det danska kronprinsparets yngsta barn, nioåriga tvillingarna Josephine och Vincent.

– Man borde kunna skicka sitt barn till skolan utan att vara rädd för att det ska bli nerknuffat för trappan, säger en förälder.

Det är tidningen Berlingske som har pratat med föräldrar till barn på Tranegårdskolen, och det är en mörk bild som målas upp av de kungliga tvillingarna Josephines och Vincents skola. 

Föräldrar beskriver barnens tillvaro i de yngsta klasserna som ”survival of the fittest” (starkast överlever) och både örfilar och stryptag hör till vardagen. 

Josephine och Vincent är kronprins Frederik och kronprinsessan Marys yngsta barn och de går i första klass på skolan. Men de går inte i samma klass, det var viktigt för föräldrarna att sära på tvillingarna när de i augusti 2017 började nollan på Tranegårdsskolen. Josephine går i B-klassen och Vincent i A-klassen. 

 

Vincent var orolig när han skickades iväg till sin första skoldag. Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES
Kronprinsfamiljen.Foto: STEFAN LINDBLOM / STELLA PICTURES

Fick en tegelsten kastad på sig

BT, som också skriver om föräldrarnas larm, har inte kunnat fastslå om det är i kungabarnens klasser som den våldsamma kulturen finns men föräldrar är oroliga när de skickar i väg sina barn till skolan på morgonen. 

– Man borde kunna skicka sitt barn till skolan utan att vara rädd för att det ska bli nerknuffat för trappan, fastbundet och slaget säger en orolig förälder.

Samma förälder vittnar också om hur dennes barn fått en tegelsten kastad på sig. 

– Det borde inte kunna hända! 

 

Josephine och Vincent tillsammans med storasyskonen prins Christian och prinsessan Isabella. Och mamma Mary förstås. Foto: FLEMMING JEPPESEN

Rektorn känner inte igen kritiken

Episoderna som barnen beskrivit för sina föräldrar är grova. Bland annat ska ett barn ha sparkats så hårt att det fallit och slagit ut en tand. Ett annat barn ska ha tagit med sig en kniv till skolan.  

Skolledningen slår ifrån sig och hävdar att de inte känner igen kritiken som riktas mot skolan. 

I ett mejl till Berlingske skriver skolans rektor Peter Gersvang Nielsen att skolan inte upplever att det finns sånt våld som föräldrarna beskriver, men att de precis som alla andra skolor har konflikter mellan elever som då och då visar upp ett beteende som enligt skolan är oacceptabelt. 

Det danska kungahuset säger till BT att de inte har någon kommentar till uppgifterna i Berlingske.