Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föräldrar får corona- bonus på en halv miljon

Senaste nytt om coronaviruset i Expressen TV – vi sänder direkt mellan 07 och 23 varje vardag och mellan 11 och 20 på helger.
Foto: HÅKON MOSVOLD LARSEN / NTB SCANPIX TT NYHETSBYRÅN
Ann Pettersson (M), kommunfullmäktiges ordförande i Svalöv.Foto: Privat

Föräldrarna uppmanades att hålla sina barn hemma i början av coronakrisen.

Nu belönas de av kommunen som erbjuder en gratis förskolemånad.

– Jag är glad och stolt över detta beslut, säger kommunfullmäktiges ordförande Ann Pettersson (M).

I början på mars, när coronapandemin började spridda sig i Sverige, fattade Svalövs kommun ett tidigt beslut. Utbildningschefen Hans Dahlqvist uppmanade samtliga föräldrar att hålla sina barn hemma så mycket som möjligt för att förhindra spridningen av viruset.

Nu har kommunen fattat beslut om att alla föräldrar som har barn som går i kommunens förskolor ska slippa betala förskoleavgift för hela julimånaden, vilket Skånska Dagbladet var först att rapportera om.

– Jag ser detta som en positiv och konkret lösning för att föräldrar och verksamheter ska kunna se att man kan få nånting tillbaka, säger Ann Pettersson (M).

”Avlastar verksamheterna”

Alla barn i Svalöv har dock inte varit hemma kontinuerligt sedan början på mars.

Vädjan handlade snarare om att få föräldrar att hålla sina barn hemma så fort de såg minsta tecken på smittan. Och enligt Ann Pettersson har föräldrarna följt råden väl.

– Det har betytt väldigt mycket då det har avlastat verksamheterna under krisen, säger hon.

En halv miljon

Även föräldrar som arbetar inom vården och som inte har möjlighet att ha sina barn hemma kommer att få ta del av corona-bonusen.

Totalt beräknas insatsen kosta 588 000 kronor. Ann Pettersson tror dock att det hade blivit större kostnader om kommunen inte hade vidtagit tidiga åtgärder.

– Det är en relativ kostnad, det hade kunnat kosta mer om det var större smittspridning i dag. Det är ett väldigt udda scenario. Jag är glad och stolt över detta beslut. Alla var eniga, det har gått över partigränserna.

TV: Mehdis kamp mot coronaviruset

Låg 11 dagar i respirator • Filmade sin kamp i sjukhussängen