Hoppsan!

Ett tekniskt fel har uppstått. Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa Expressen i ett bättre anpassat format?

Du kan alltid välja vilket format sidan ska visas i, i sajtens sidfot.

Föräldrar – sluta rasa över julkalendern nu!

Sophia Fredriksson tycker att vuxna måste bli bättre på att uttrycka sin kritik inför barnen.
Foto: Privat
Erik Haag och Lotta Lundgren har fått kritik för julkalendern.
Foto: Christine Olsson/Tt

Årets julkalender har anklagats både för att vara snuskig och tråkig. Sophia Fredriksson menar att vuxna måste bli bättre på hur de uttrycker sin kritik inför barnen – eftersom det kan påverka dem negativt.

– Det är viktigt att komma ihåg att man är sitt barns största idol och förebild och att de bryr sig om dina åsikter, säger Sophia.

Sophia Fredriksson, 32, från Kristianstad, reagerar själv på julkalenderkritiken och tycker att föräldrar bör vara mer noggranna i hur de formulerar sin kritik inför barnen – och inte bara slänga ur sig saker som kan påverka barnen negativt.

– Jag har följt julkalenderdiskussionen liksom alla andra och folk får tycka vad de vill men jag kände lite att barnens perspektiv fattades lite i det som har sagt hittills, säger Sophia.

"En sak som fastnade"

Hon skrev ett inlägg på Facebook där hon drog paralleller med sin egen barndom då hennes mamma vid ett tillfälle för 25 år sedan uttryckte sig kritiskt mot programledaren i Bolibompa. De gjorde att Sophia helt ändrade sin bild av programledaren.

– Jag är 32 år i dag och det var verkligen en sak som fastnade. Det är viktigt att komma ihåg att man är sitt barns största idol och förebild och att de bryr sig om dina åsikter, säger Sophia och fortsätter:

– Till viss del är det väl oundvikligt att inte projicera sina åsikter på sina barn. Jag tror att de flesta föräldrar vill att barnen får den bästa möjliga uppväxten och det är därför det är lätt att man överreagerar när man uppfattar att något kan vara dåligt för dem. Föräldrar ska vara säkra på att de inte tar ifrån deras barns egna upplevelser.

Kände skam och skuld

Som liten kände Sophia skam och skuld varje gång hon sedan såg programledaren i tv – det blev nästan jobbigt att titta på henne eftersom mamman inte tyckte att hon var bra.

– Skulden kommer från en känsla av att något som inte är okej och som kan upplevas av andra som fult eller dåligt. Eftersom barn ser upp till sina föräldrar så tror jag att det påverkar dem psykiskt. Det är viktigt att komma ihåg att de åsikter och handlingar man gör kan ha stora konsekvenser.

Sophia har fått positiva reaktioner på sitt inlägg.

– De flesta tycker att det är en klok reflektion. Det här handlar ju inte bara om julkalendern, utan det går att applicera på allt, det är lätt att glömma bort barnens perspektiv.

MISSA INGA NYHETER FRÅN SYDSVERIGE – ladda ner Kvällspostens app!