Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föräldrakravet: Inför specialkost för köttätare

Tipsen - så kan du leva gott utan kött
Anneli Ekstedt, verksamhetschef i Växjö.Foto: Alexander Hall

Vegetarisk mat gör att eleverna får det svårt att klara av skoldagarna.

Det anser en förälder i Växjö som vill ha en ny specialkost – för köttätare.

”Våra barn är inte ämne för politisk aktivism i kommunfullmäktige”, skriver föräldern.

Nyheten om medborgarförslaget i Växjö berättades först av Sveriges Radio P4 Kronoberg. Förslaget är ställt av en förälder som oroas över att hans söner inte får i sig näringsriktig kost i samband med skolmåltiderna de dagar som det är vegetarisk mat på menyn.

Detta, anser han, strider mot skollagen och därför önskar han att det införs en specialkost för köttätare.

Mer vegetariskt

På Växjö kommun konstaterar kostchefen Anna Ekstedt att förälderns förslag inte går helt i linje med dagens inriktning.

– Vi ska erbjuda minst en vegetarisk rätt varje dag. Livsmedelsverket rekommenderar att man inte ska äta mer än 500 gram kött i veckan. I dag äter vi i Sverige något mer kött så det går emot den riktingen, säger Anneli Ekstedt till Sveriges Radio P4 Kronoberg.

Föräldern vill ha mer kött på barnens tallrikar i Växjö.

Förslagsställaren hävder att barnens brist på kött de dagar det serveras vegetarisk kost försvårar för dem i avseende att klara av skoldagen.

”Våra barn är inte ämne för politisk aktivism i kommunfullmäktige. Jag begär att ni vidtar åtgärder så att de får förutsättningar att klara av skoldagen”.

Svenskens köttvanor

Anneli Ekstedt svarar i Sveriges Radio:

– Men detta görs inte enbart av politiska skäl. Naturligtvis har vi politiska uppdrag som säger att vi ska servera två rätter varav minst en vegetarisk. Men det är också av klimat och hälsoskäl. Där lutar vi oss mot Livsmedelsverkets rekommendationer för skolmåltider för barn, säger hon.

I Växjös skolor jobbar kökspersonalen med att öka andelen grönt på tallrikarna och med att få fler att välja det gröna alternativet till middagen.

– Hållbarheten går hand i hand med hälsoaspekterna, säger Annelie Ekstedt.

Enligt Livsmedelsverket äter vi mellan 50 och 55 kilo kött per person och år i Sverige. 

SE MER: Skolan har slutat servera kött:

Anna Whitlocks gymnasium har valt att inte servera kött, för att bidra till en global hållbarhet.