Personuppgiftspolicy

Vi använder cookies för att förbättra funktionaliteten på våra sajter, för att kunna rikta relevant innehåll och annonser till dig och för att vi ska kunna säkerställa att tjänsterna fungerar som de ska.

Läs mer i vår cookiepolicy.

Läs mer

Föräldraekonomi under lupp i jakt på fuskare

Här är några av dagens största inrikesnyheter.
Foto: TT NYHETSBYRÅN

Finns det vårdnadshavare som fuskar sig till lägre barnomsorgsavgifter? Det undrar Malmö stad, som nu ska granska småbarnsföräldrars ekonomi, rapporterar Sydsvenskan.

De som fuskat kan bli återbetalningsskyldiga – och andra kan få pengar tillbaka.

Malmö stad ska granska den inkomstanmälan som vårdnadshavare gör innan deras barn börjar förskola. Uppgifterna i inkomstanmälan avgör föräldrarnas avgift, och den som farit med osanning kommer därmed att bli återbetalningsskyldig.

Samtidigt kan den som betalar för mycket få tillbaka pengar.

Kontrollerna av föräldrars ekonomi har redan gjorts i 59 av landets kommuner, och nu följer Malmö efter.

– Historiskt sett har vi bara gjort slumpvisa stickprovskontroller. Det är ungefär som när Skatteverket arbetar med privat- och företagsdeklarationer. Det är några få procent som kollas, säger Göran Ernström, enhetschef på förskoleförvaltningen, till Sydsvenskan.

Även de som har barn på fritids kommer att kontrolleras.

Miljoner kronor

De moderata kommunfullmäktigeledamöterna John Roslund och Tony Rahm, föreslog redan i oktober 2019 föreslog att Malmö stad skulle genomföra en granskning av föräldrars inkomstuppgifter.

– Om man uppger felaktiga inkomster och därigenom får en lägre avgift är det självklart att man ska bli återbetalningsskyldig. Pengarna ska gå till välfärdens kärna. Inte till privatpersoner som ljuger om sina inkomster. Kontrollerna kan ju faktiskt också leda till att föräldrar som har betalt för mycket får pengar tillbaka, säger John Roslund till Sydsvenskan.

När liknande åtgärder genomfördes i Trelleborg fick kommunen in 2,2 miljoner kronor då sammanlagt 770 föräldrar betala för lite i barnomsorgsavgift.

Det betyder, om förhållandet är liknande i Malmö, att det finns mycket pengar att hämta för Malmö stad. Trelleborg har 45 000 invånare – jämfört med Malmös 343 000.

”Förutsatt att resultatet går att överföra på Malmö kommun skulle det innebära att staden får in 16,5 miljoner kronor för lite i avgifter, men också att 1 500 föräldrar betalar 1,6 miljoner kronor för mycket”, skriver John Roslund och Tony Rahm i sin motion, enligt Sydsvenskan.