Mannen ska ha blivit mycket upprörd efter att ha råkat se paret idka älskog i sitt hem. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle. Foto: Nina Varumo / Svd / Scanpix
Mannen ska ha blivit mycket upprörd efter att ha råkat se paret idka älskog i sitt hem. Bilden är tagen vid ett annat tillfälle.  Foto: Nina Varumo / Svd / Scanpix

Fönstertittare anmälde par – som hade sex

Publicerad

Mannen tittade in genom fönstret till parets bostad och upptäckte att de hade sex.

Han anmälde parets för sexuellt ofredande, men nu har ärendet avskrivits.

– Att ha sex i sin egen bostad är inget brott, säger Johan Berntsson vid polisen i Blekinge till BLT Sydöstran.

Den 34-årige mannen råkade av okänd anledning titta in genom fönstret till parets bostad på en mindre ort i Blekinge. På andra sidan glasrutan råkade paret just vid det tillfället idka älskog.

Mannen ska ha blivit mycket upprörd över parets fysiska aktivitet och bestämde sig för att gå till polisen. Där anmälde han paret för sexuella trakasserier eftersom han ansåg sig ha blivit ofredad sexuellt.

Men nu har ärendet avskrivits. Enligt Johan Berntsson vid polisen i Blekinge är det nämligen inget brott att ha sex i sin egen bostad.

Larm tas på allvar

Enligt polisen är det inte helt ovanligt att ärenden av dylik natur får allmänheten att vända sig till myndigheten.

– Det händer ibland, säger Anders Walberg, inre befäl vid polisen i Blekinge som till exempel minns ett tillfälle då ett barn ringde och larmade om att "mamma och pappa slåss". Larmet togs på allvar och polisen ryckte ut med full styrka.

Det visade sig att barnet hade missuppfattat föräldrarnas heta känslor å det grövsta.

– Det är sådant man kommer ihåg, säger Anders Wahlberg.

Var tionde stör sig

Även om det inte är något brott att idka sex i sin egen bostad kan det alltså sticka i både ögon och öron. Hyresgästföreningens tidning Hem & Hyra lät till exempel opinionsinstitutet Skop undersöka hur mycket vi stör oss på våra grannars sexvanor 2012.

Enligt resultatet hade drygt var tionde av 1000 tillfrågade någon gång haft problem med sexljud från grannen. Enligt undersökningen valde dock de flesta (76 procent) att helt ignorera sexstörningen. 15 procent valde att säga till de älskande grannarna och tre procent gick så långt som till att kontakta värden.

Helena Sjögren
Helena Sjögren
Henrik Högström
Henrik Högström

Tack för att du hjälper oss!

Även om vi alltid försöker skriva helt korrekt kan det ibland smyga sig in felaktigheter. Därför uppskattar vi din hjälp. Skriv i meddelande-rutan nedan vad som är fel i artikeln eller vad du vill klaga på. Vi rättar alla fel och är generösa med genmälen.

Stort tack!

Tack!

Din rättelse har skickats vidare till redaktionen!

En redaktör kommer att läsa din rättelse så snart som möjligt. Tack för att du hjälper oss!

Thomas MattssonAnsvarig utgivare

Jag vill att Expressen ska vara den tidning som är mest generös med genmälen, rättelser samt hur vi redovisar eventuella klander från Pressens Opinionsnämnd.

Expressens ambition är tydlig. I vår "Kvalitetspolicy" slår jag fast att det som publiceras ska vara korrekt. Mitt första beslut som chefredaktör var att införa en fast plats i tidningen och på sajten för korrigeringar. Men vi är människor. Som gör misstag, blir lurade eller stressas till slarv. Det är några förklaringar till fel i medier, men de ursäktar ändå inte redaktionen om någon utsätts för publicitetsskada.

Expressen står bakom de "Etiska regler för press, radio och tv" som formulerats av Publicistklubben, Svenska Journalistförbundet, Tidningsutgivarna, Sveriges Tidskrifter, Sveriges Radio, Sveriges Television samt Utbildningsradion.

"Reglerna är mer av tumregler än en formell regelsamling", konstaterar Allmänhetens Pressombudsman (PO). Vad som är god pressetik måste avgöras från fall till fall och det finns inga exakta svar. Men det är bra att saken diskuteras.

Expressen talar ofta och gärna klarspråk, vi granskar och vi avslöjar; det hör journalistiken till att inte alla kommer att uppskatta det vi berättar. Om du anser att du utsatts för en publicitetsskada är det snabbaste sättet att få upprättelse att kontakta oss: mejla till rattelse@expressen.se eller ring vår nyhetsdesk på telefon 08-738 30 00. Men det går också att göra en så kallad PO-anmälan för att få en pressetisk prövning.


Till Kvällspostens startsida

Mest läst i dag